Temel zemin araştırmaları ve Kayseri'nin muhtelif yerlerinden örnek uygulamalar
Research in the ground survey and sample practices in various parts of Kayseri
  1. Tez No: 306811
  2. Yazar: MURAT BALTACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI BEKİR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Zemin Araştırmaları, Arazi çalışmaları, Laboratuar çalışmaları, Research in the Ground Survey, Field Work, Laboratory Studies
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Üst yapının ayakta durabilmesi özenli zemin araştırmalarının yapılmasıyla sağlanabilmektedir. Deprem bölgeleri haritalarına tam manasıyla güvenmemeli, çevrede önceden yapılmış olan zemin araştırmalarının her zaman yeterli olmayabileceği bilinmeli, her arazide inşaat öncesi kapsamlı araştırmalar yapılmalı, zemin iyi tanınmalı ona göre gerekliyse en uygun zemin iyileştirme yöntemleri kullanılmalıdır.Zemin araştırmalarında en ekonomik araştırmayı yapmak geoteknik mühendisinin hazırlayacağı zemin araştırmalarında doğru yöntemi belirleyip en uygun çalışmaları yapmasıyla mümkündür. İşin başında kaçınılacak bu tür araştırmalar ilerde çok daha büyük miktarda maliyetlerle karşımıza çıkabilmektedir. Bu yüzden gerekli yöntemlerin ne olacağına zamanında kararının verilir ve o karar neticesinde yapılacak olan arazi ve deney yöntemleri belirlenir. Zemin iyice tanındıktan sonra üst yapıyla uyum içerisinde gerekli işlemler yapılır. Bu işlemlerin ardından üst yapıya başlamak ilerde doğabilecek maliyetlerin de önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Prosthetic limb of the superstructure can be provided by rigorous research on the ground. We should not completely rely on the seismic zone maps and know that pre-research on the ground in that are may not be sufficient enough. Extensive research should be done before construction of each field, the ground should be well-recognized and most appropriate solid remediation methods shpuld be used if necessary.Making the most economic research on ground surveys is possible with determining the correct method and making the most appropriate work on the ground research prepared by the geotechnical engineer. This kind of research not taken into consideration at the beginning of the work may appear much larger amounts of costs in the future. Therefore, we should decide on the required method on time and as a result of that decision we should determine the land and test methods. After the recognition of the ground thoroughly, necessary action is taken in compliance with the upper structure. To start the superstructure following these process also provides to avoid future costs that may arise.