Kayseri-Sarımsaklı havzası hidrojeoloji bilgi sisteminin oluşturulması
The generation of hydrogeology information system for Kayseri-Sarimsakli basin
  1. Tez No: 306813
  2. Yazar: MEHMET YORULMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. MUSTAFA PALANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeoloji, CBS, Fisher Testi, Geoistatistik, Kriging, YSA, Hydrogeology, GIS, Fisher Analys, Geoistatistik, Kriging, ANN
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada Regresyon Analizi ve Fisher Analizi ile yağış ile yeraltı suyu seviyesi arasındaki ilişki, Ordinary Kriging Geoistatistik Yöntemi ile tematik haritaların üretilmesi ve son olarak ta yeraltı suyu seviyesi tahmininde YSA-YSA Dalgacık yöntemlerinden hangisinin daha isabetli sonuçlar verebileceği araştırılmıştır.Sarımsaklı havzasında, yağış-seviye ilişkisinin araştırılmasında DSİ 12. Bölge Müdürlüğü tarafından açılan kuyulardaki yeraltı su seviyesi verileri ile Kayseri Meteoroloji İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından açılan istasyondaki yağış verileri kullanılmıştır.2000, 2006 ve 2010 yıllarına ait su seviyesi verileri ile 2009 ve 2010 yıllarına ait kimyasal analiz değerlerinden Arcgis 9.3. programında Kriging Yöntemi ile su seviyesi tahmini haritaları, pH tahmini haritaları ve EC tahmini haritaları oluşturulmuştur.Yapay sinir ağı ve dalgacık modeli (YSA-Dalgacık) oluşturulurken DSİ 12. Bölge Müdürlüğü tarafından ölçülen toplam 76 adet aylık ölçüm verisi kullanılmıştır. Modeller, verilerin ilk %75'lik kısmı ile eğitilmiş, sonraki %25'lik kısmı ile de ortalama karesel hatanın karekökü, ortalama mutlak göreceli hata ve korelasyon değerlerine göre test edilerek en isabetli tahmin yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between precipitation and groundwater level by using Regression Analysis and Fisher Analysis, the production of thematic maps with Ordinary Kriging Geoistatistical method and finally to estimate the ground water level with ANN-ANN Wavelet methods which one can give more accurate were investigated.In Sarımsaklı Basin, for the investigation of relationship between precipitation and groundwater level, groundwater level data measured from the wells that are opened by DSİ 12. Bölge Müdürlüğü and precipition data measured from the stations that are opened by Kayseri Meteoroloji İşleri Bölge Müdürlüğü are used.In Arcgis 9.3. program with Ordinary Kriging method, maps of groundwater level estimation, maps of pH estimation and maps of EC estimation are created by using the groundwater level data for the years of 2000, 2006 and 2010 and the values of chemical analysis for the years of 2009 and 2010.Artificial neural network and wavelet model (ANN-wavelet), creating the DSİ 12. Bölge Müdürlüğü of the measurement data measured by the total of 76 units per months was used. Models, trained with the data portion of the first 75%, with 25% of the next square root of the mean-square error, mean absolute relative error and correlation values were tested according to the most accurate estimation studied.