Hedera helix L. ' te yaprak besin elementlerinin değişimi üzerine bir araştırma
A study on foliar nutrients change of Hedera helix L.
  1. Tez No: 306900
  2. Yazar: AHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedera helix L, Herdem yeşil, Liyan, Spesifik Yaprak Alanı, Besin Elementleri, Mevsimsel Değişim, Yükseklik, Hedera helix L, evergreen, liana, specific leaf area, nutrients, seasonal change, altitude
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada herdem yeşil bir liyan olan Hedera helix L.' in toprak yüzeyindeki ve tırmanıcı gövde üzerinde bulunan yapraklarında çeşitli besin elementleri ve SLA' nın yükseklik ve zamana göre değişimleri araştırılmıştır. Araştırma Samsun (Türkiye) sınırları içerisinde yer alan ve Hedera helix L.' in yayılış gösterdiği farklı yüksekliğe sahip üç lokalitede yürütülmüştür. Her bir lokalitede Hedera helix L.' e ait zemin ve göğüs yüksekliği olmak üzere iki farklı tabakadan yaprak örnekleri alınmıştır. Yaprak örnekleri bir yıl boyunca aylık periyotlarla toplanmıştır. Her lokaliteden yaprak örnekleri ile birlikte 20 cm derinlikten aylık toprak örnekleri de alınmıştır. Yaprak örneklerinde laboratuar analizleriyle spesifik yaprak alanı, yaprak alanı başına düşen total N (g/dm2), total C (g/dm2), total P (g/dm2) miktarı ve C/N oranı tespit edilmiştir. Toprak örneklerinde nem (%), total N(%) ,total C (%), alınabilir P (%) analizleri yapılmıştır.Elde edilen verilerin istatistiksel analiz sonuçları, Hedera helix L.' in yaprak parametrelerinden bazılarının aynı lokalite ve lokaliteler arasında önemli derecede değiştiğini göstermiştir. Zamana bağlı olarakta önemli değişimler tespit edilmiştir. Yaprakta ölçülen parametreler ile toprak parametreleri arasında da anlamlı ilişkiler vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the changes in various nutrients and specific leaf area (SLA) of leaves on understorey and climbing stem of evergreen liana Hedera helix L. were investigated with respect to altitude and sampling period. The study were carried out in three localities where Hedera helix L. individuals distributed along an elevational gradient. Leaf samples belonging to Hedera helix L. were taken from two different strata as understorey and overstorey (diameter at breast height) in each localities. Leaf samples were collected monthly intervals during a year. Soil samples were also taken at a depth of 20 cm monthly intervals from each localities. Specific leaf area (SLA), total nitrogen (g/dm2), total carbon (g/dm2), total phosphorus (g/dm2) and C/N ratio were determined in leaf samples. The water content (%), total nitrogen (%), total carbon (%) and total available phosphorus were also analyzed in soil samples.As s result of the statistical evaluation of the data some of the leaf traits of H. helix L. individuals were significantly changed between the studied localites and sampling period. Significant correlations were found between leaf and soil traits.