Malign ve benign vertebral kırıkların tedavisinde perkütan vertebroplasti
Percutaneous vertebroplasty in treatment of malignant and benign vertebral fractures
  1. Tez No: 307244
  2. Yazar: MEHMET FATİH İNECİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN HAKYEMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Vertebroplasti, ağrı tedavisi, güncel görüntüleme yöntemleri, tedavi etkinliği, Vertebroplasty, pain treatment, current imaging techniques, treatment efficiency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Vertebroplasti (VP), vertebra fraktürlerinde, vertebranın stabilizasyonu ve ağrının tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Vertebra korpusu içine kemik sementi doldurularak, omurganın güçlenmesi ve ağrının azalması sağlanmaktadır. Literatürde bu konuda çok sayıda makale yayınlanmıştır. Son yıllarda güncel görüntüleme yöntemleri (GGY) kullanıma sunulmuştur. Çalışmamız, GGY'nin, VP üzerindeki etkinliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.Çalışmaya, vertebra kırığı saptanan 45 olguda, 106 seviye vertebral fraktür dahil edildi. Olgular; cinsiyet, yaş, kırık vertebra seviyesi, fraktür nedenleri açısından retrospektif değerlendirildi. Vertebra kırıklarının derecelendirilmesi, Genant's Sınıflaması'na göre yapıldı. Ağrı değerlendirilmesi için, Visual Analogue Scale (VAS) kullanıldı. VP öncesi ve sonrasında VAS skorları kaydedildi. Olgulara, biplan skopi yardımıyla, anestezi eşliğinde VP uygulandı. Tek ya da çift taraflı transpediküler yaklaşım tercih edildi.Vertebra fraktürü kadınlarda (%66.6) sık izlendi. Ortalama yaş 62.4 idi. En fazla, L1 vertebrada (%19.8) fraktür saptandı. Grade III kırık (%46.3) sıklıktaydı. Vertebral kollapsın, en sık maligniteye sekonder (%53.7) geliştiği belirlendi. Biplan skopi cihazı ile 58 vertebra seviyesine (%54.8) bipediküler, 48 seviyeye (%45.2) tek taraflı transpediküler yaklaşım uygulandı. VP öncesinde, tüm vakaların VAS skoru ortalama 8.27, sonrasında ise 2.26 olarak hesaplandı. İşlem sırasında %19.8 oranında komplikasyon gelişti.Vertebral fraktüre sekonder gelişen ağrılarda, VP'nin ağrıyı azaltmadaki etkinliği yüksektir. GGY, VP işleminin uygulama kolaylığını artırmakta, gelişebilecek komplikasyon risklerini azaltmakta ve işlemin süresini kısaltmaktadır. Olguların aldıkları radyasyon dozu miktarını azaltmaktadır. Tek seansta birden fazla seviyeye VP uygulamasını mümkün kılmakta, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktadır. VP işleminde, önceden kontrendikasyon olarak kabul edilen vakalar, GGY sayesinde ya rölatif kontrendikasyon ya da endikasyon haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Vertebroplasty (VP) is a technique used for stabilizing vertebra and treating the pain in fractures in vertebra. Through filling bone cement in vertebra corpus, spine is strengthened and pain is diminished. In literature, a lot of articles have been published regarding this treatment. In recent years current imaging techniques (CIT) have brought into use. Our research aims to put forward the effectivity of CIT on VP.106 level vertebral fractures determined in 45 vertebra fracture cases were included in research. The cases were evaluated in accordance with sex, age, level of vertebral fractures, causes of fracture. Grading of vertebra fractures were done according to Genant?s classification. Visual Analogue Scale (VAS) was used to evaluate pain. VAS results were recorded before and after VP. VP was applied to the cases by the help of biplane scopy and with anesthesia. One or two sided transpedicular approach was chosen.Fractures in vertebra were seen more in women (%66.6). The average age was 62.4. Mostly fractures in L1 vertebra were observed (%19.8). Grade III fractures were frequent (%46.3). It was determined that vertebral collapse mostly developed into secondary malignancy (%53.7). By means of biplane scopy equipment, bipedicular approach to 58 vertebral level (54.8), one sided transpedicular approach to 48 vertebral level (%45.2) was used. The average VAS score was calculated to be 8.27 before VP, and 2.26 after VP in all cases. During the application, there was a complication of %19.8.VP is efficient in diminishing pain that develops secondarily to vertebral fracture. CIT improves easiness of VP application, reduces the possible complication risks and the duration of the application. Also, the amount of radiation that cases are exposed to is diminished. It enables VP for more than one level in one session, providing savings from time and costs. The cases in VP that were considered to be contraindication before are now either considered as relative contraindication or indication thanks to CIT.