Benign ve malign vertebra kırıklarının ayırıcı tanısında difuzyon MRG'nin tanı değeri
Diagnostic value of diffusion MRI in the differential diagnosis of benign and malign vertebral fractures
- Tez No: 644384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH YÜKSEL BARUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ADC, DAG, malign, osteoporotik, vertebra kırıkları, ADC, DWI, malignant, osteoporotic, vertebral fractures
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada benign (osteoporotik, travma, enfeksiyon) ve malign (birincil tümörler ve metastazlar) nedenlerle oluşan vertebra kırıklarının difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) ve görünüşteki difüzyon katsayısı (ADC) görüntüleri ile görsel ve sayısal değerlendirilmesini, ayrımdaki tanısal değerlerini bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: S.B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğine eylül 2009 ve nisan 2011 tarihleri arasında, vertebra kırığı ön tanısıyla başvuran, yaş ortalaması 58,11±17,41 olan 74 olgu (45 kadın, 29 erkek) çalışmaya dahil edildi. Olgulara konvansiyonel manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sekanslarına ek olarak, b-değeri 600 s/mm² ile SE-EPG sekansı kullanılarak DAG yapıldı. Olgular görüntü arşivleme ve iletişim sistemi (PACS) kullanılarak geriye dönük olarak tarandı. DAG ve ADC görüntüleri için görsel ve sayısal değerlendirmeler yapıldı. İstatistik paket programı kullanılarak veriler değerlendirildi ve p0.05). Ayrıca osteoporotik olgularda normal DAG değerleri diğer olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (p0.05). Sonuçlar: Benign ve malign nedenli kırıklarda DAG ve ADC görüntülerinden sadece görsel değerlendirme yapılarak bu patolojileri ayırt edemeyiz. Osteoporotik kırıkları, malign kırıklardan ayrıca osteoporotik normal vertebraları da osteoporotik olmayanlardan DAG değerleri ile ayırabiliriz, fakat ADC değerleri ile ayıramayız. DAG ve ADC konvansiyonel MRG sekanslarına ayırıcı tanı amacıyla yardımcı olmaktadır, fakat bazı çalışmalara göre farklı sonuçlar çıkmıştır, daha çok olgunun dahil edileceği ve ortak sekans özellikleriyle yapılacak ileri çalışmalarda daha doğru sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the value of qualitative and quantitative diffusion weighted imaging (DWI) and ADC of benign (osteoporotic, trauma, infections) and malignant (primary tumors and metastases) reasons of vertebral fractures. Materials and Methods: 74 patients with mean age of 58.11 ± 17.41 (45 females, 29 males) admitted Istanbul Education and Research Hospital, Radiology Clinic between September 2009 and April 2011, with the diagnosis of vertebral fractures, were included in the study. In addition to conventional MRI sequences, b-value 600 s/mm² with the DWI was performed using the SE-EPI sequence. The patients were retrospectively evaluated by using picture archiving and communication system (PACS). DWI and ADC images were evaluated qualitatively and quantitatively. The data was then evaluated by using the statistical package program, and p 0.05). In addition, DWI values of osteoporotic patients were statistically significantly lower (p 0.05). Conclusions: Qualitative assessment of DWI and ADC images of benign and malignant fractures can not distinguish between these pathologies. DWI with quantitative assessment can distinguish osteoporotic from malignant fractures and osteoporotic normal vertebra from non-osteoporotic normal vertebra, but ADC values, can not distinguish these entities. DWI and ADC can help conventional MRI sequences in order to the differential diagnosis, but the results were different according to some studies, more accurate results can be achieved with advanced studies with more patients included and a common sequence features.