Tek taraflı sürrenalektomi uygulanan hastaların analizi
Analysis of patients underwent unilateral adrenalectomy
  1. Tez No: 307366
  2. Yazar: ERAY GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET YAVAŞÇAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürrenal, kitle, cerrahi tedavi, yetmezlik, Adrenal, mass, surgery, insufficiency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, Mart 2004 ile Ağustos 2010 arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji kliniğinde tek taraflı sürrenalektomi uygulanan olguların kayıtları incelendi. Surrenal hormon hipersekresyon semptomları nedeniyle başvuran veya tesadüfen saptanan surrenal adenomlar çalışmaya alındı ve ve her hastaya BT ve/veya MR ve/veya US yapıldı. Metastatik kitle düşünülenlere PET CT çekildi. Olguların surrenal hormon profilleri Endokrinoloji polikliniği ile konsülte edilerek değerlendirildi. Bu amaçla olgularda plazma ACTH, kortizol, DHEA-S, epinefrin, norepinefrin, aldosteron / rennin oranına, rennin ve aldosteron değerlerine, 24 saatlik idrar tetkikinde ise epinefrin, norepinefrin, kortizol, normetanefrin, metanefrine bakıldı.Sürrenal Cushing saptanan 1.grup, feokromasitoma saptanan 2.grup, Conn sendromu saptanan 3.grup, malignite saptanan 4.grup ve nonfonksiyone benign kitle saptananlar 5.grup olmak üzere olgular 5 gruba ayrıldı. 11 olgudan oluşan ayrı bir grupta preop ve postop kontrlateral sürrenal hacmi karşılaştırıldı ve postop sürrenal yetmezlikle ilişkili olup olmadığı değerlendirildi. Biri retroperitonoskopik olmak üzere diğer tüm olgulara laparoskopik transperitoneal sürrenalektomi uygulandı.Yaşları 21 ile 72 arasında değişen (ortalama: 48.6 yıl, median: 49.5) toplam 68 olgu (kadın/erkek:1,43) çalışmaya alındı. Erkeklerde yaşın median değeri 52.5 , kadınlarda 46.5 idi. Adrenal kitleler US (30 olgu, % 44), BT (52 olgu, %76), MR (26 olgu, %38) ve PET CT (8 olgu, %12) ile tespit edildi. Sürrenal kitlelerin 33'ü (% 48.5) sağda, 35'i solda ( % 51.5) ve kitlelerin hacimlerinin median değeri 4.92(0.56-56.2) cm³ ve ortalama çapı 3.88(1-10) cm tespit edildi. Histopatolojik incelenmesi sonrası 39 olguda (%57.1) adenom, 11 olguda (%16.1) feokromasitoma, 3 olguda (%4.5) onkositoma, 3 olguda (%4.5) miyelolipoma, 1 olguda (%1.5) benign adrenal kist, 1 olguda (%1.5) leiyomiyosarkom, 1 olguda (%1.5) adrenokortikal karsinom, 7 olguda (%10.3) akciğer adeno ca'nın metastazı ve 2 olguda (%3.0) akciğer skuamöz ca'nın metastazı saptandı. Sadece akciğer adeno ca'nın sürrenale metastazı olan olguda pankreas yaralanması oluştur.Surrenal adenomlar görüntüleme yöntemlerinin giderek daha yaygın olarak kullanılması nedeniyle günümüzde daha sık tespit edilmektedir. Klinik, hormonal tetkikler ve görüntüleme yöntemleri birlikte kullanılarak sürrenal kitlelere daha kolay tanı konabilir. Hormonal değerler semptomatik ve asempromatik tüm hastalarda bakılmalıdır. Operasyon kararı surrenal hormon hipersekresyonuna ve kitle boyut özelliklerine göre verilmektedir. Bu değerlendirmeler yapılırken Endokrinoloji bölümü ile bir ekip halinde çalışmak gereksiz operasyonların önlenmesi için çok önemlidir. Operasyon kararı verildikten sonra laparoskopik surrenalektomi tercih edilecek cerrahi yol olmalıdır. Laparoskopik surrenalektomi ile operasyona bağlı morbidite ve mortalite de azalacaktır. Çalışmamızda tek taraflı surrenalektomi uyguladığımız olguların, operasyon öncesi hormonal değerlerini ve radyolojik görüntülerini inceleyerek operasyon sonrasında sürrenal yetmezliği öngörmede faydalı olabilecek parametreleri tespit etmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Analysis of Patients Underwent Unilateral AdrenalectomyIn this study, records of patients who were applied unilateral adrenalectomy at Uludağ University Medical School?s Urology clinic between March 2004 and August 2010 were examined. Patients who applied due to adrenal hormone hypersecretion symptoms, or incidentally detected adrenal adenomas were included to the study and each patient was subjected to BT and/or MR and/or US. PET CT scans of patients for whom the existence of a metastatic mass is suspected, were also made. The adrenal hormone profiles of patents were evaluated through consultation with the Endocrinology polyclinic. For this purpose, plasma CTH, cortisol, DHEA-S, epinephrine, norepinephrine, aldosterone / rennin rate, and rennin and aldosterone values of patients were observed, along with their epinephrine, norepinephrine, cortisol, normetanephrine and metanephrine during their 24 hour urine examination.Cases were divided into 5 groups: in the 1st group cases were determined adrenal cushing, 2nd group cases were determined phechromocytoma, 3rd group cases were determined Conn syndrome, 4th group cases were determined malignity and the last group had nonfunctional benign masses. In a separate group consisting of 11 patients, the pre-op and post-op counterlateral adrenal volume were compared, and it was evaluated whether it is correlated with post-op adrenal insufficiency. All patients were subjected to laparoscopic transperitoneal adrenalectomy, one of which was retroperitoneoscopic.A total of 68 patients (female/male: 1,43) was included to the study, ages differing between 21 and 72 (average age: 48.6, median: 49.5). The median value of age in males and females were respectively 52.5 and 46.5. The adrenal masses were scanned via US (30 case, 44%), BT (52 cases, 76%), MR (26 cases, 38%) and PET CT (8 cases, 12%). 33 of the adrenal masses (48.5%) was in the right and 35 of was in the left (51.5%); the median volume of masses was 4.92(0.56-56.2) cm³ and average diameter was determined as 3.88(1-10) cm. Following the histopathologic examination, adenoma was detected in 39 patients (57.1%), phaeochromocytoma in 11 patients (16.1%), oncocytoma in 3 patients (4.5%), myelolipoma in 3 patients (4,5%) benign adrenal cyst in 1 patient (1.5%), leiomyasarcoma in 1 patient (1.5%), adrenocortical carcinoma in 1 patient (1.5%), metastasis of lung adenocarcinoma in 7 patients (10.3%) and metastasis of lung squamous carcinoma in 2 patients (3.0%). Complication as pancreas injury developed in only one case who had metastasis of lung adenocarcinoma in adrenal.Adrenal adenomas are detected more frequently today, due to the progressive popularization of imaging methods. Adrenal masses may be diagnosed easier when clinic and hormonal examinations and imaging methods are used in conjunction. Hormonal values of all symptomatic and asymptomatic patients shall be measured. The decision of surgery is given depending on the adrenal hormone hypersecretion and mass size characteristics. When carrying out these assessments, working with the Endocrinology department as a team is critical to prevent unnecessary surgeries. After the decision of surgery is given, laparoscopic adrenalectomy shall be the surgery method to be preferred. By courtesy of laparoscopic adrenalecomy, surgery related morbidity and mortality would also be reduced. İn our study we investigated preoperative hormonal data and radiological images who underwent unilateral surrenalectomy. We aimed to find parameters whom predict adrenal insufficiency in postoperative period.