Dış mekanda tasarım ögesi olarak su
- Tez No: 30737
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AZZEM AYDINÖZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Peyzaj Mimarlığı, Fine Arts, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık ve Yeşil Alanlar, 0ış Mekân, Mimarlık, Peyzaj, Open and Green Areas, Outdoor Space, Architecture, Landscape, Water, Aquatecture, Water Design, Water Structures, Design Principles
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Günümüzde tasarımcılar, çalışmalarında insanların rahatça yaşayabilecekleri, sosyal ve ekonomik yönden sağlıklı koşullara sahip, işlevsel, estetik ve uzun süre kullanılabilecek ortamları plânlamayı hedeflemektedirler. Su, bir plânlama öğesi olarak düşünüldüğünde, temel malzemelerden biri durumuna gelmektedir. Suyun kendine özgü özelliklerinin değerlendirilmesi, yaşamın sürekliliğini, doğal ve yapay su formlarına olan ilginin artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, tez çalışmasında, suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, tasarıma yansıyan yönleri ile ele alınmış, biçimlendirilmiş su formlarının elde edilmesine örnek oluşturan doğal su formları genel olarak incelenmiştir. Tarih boyunca mekan zenginleştiği biz öğe olarak kullanılan bu günümüzde de çağdaş mimari tamamlanılan önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihi süreç içerisinde, pek çok mekân tasarımında kullanılmış tır. Bu kullanım ilkçağ ve Ortaçağ uygarlıklarında daha çok işlevsel olmuş, bunu izleyen dönemlerde ise estetik ön plâna çıkmıştır. Her dönemin kendine özgü özellikleri su kullanımlarına da yansımaktadır. Günümüzde su, hem işlevsel hem de estetik olarak kullanılan bir öğedir. Nemi ile serinletir, ortama renk ve hareketlilik katar, insanları psikolojik olarak rahat latan bir etkiye sahiptir. Suyun hareketli ve durgun olarak, değişik boyutlarda kullanılması çeşitli duyumsamalara neden olmaktadır. Karasal iklimin etkisinde olan bölgelerde suyun önemi daha çok hissedilmektedir. Bu n.edenle Ankara içinIll önemli bir plânlama öğesi olan su, kent içindeki çeşitli parklarda değişik şekillerde kullanılmıştır.“Dış Mekânda Tasarım öğesi Olarak Su”konusuna somut iki örnek olmak üzere, yapıldıkları dönemlerin plân anlayışlarını yansıtmaları da dikkate alınarak, Ankara' da Cumhuriyet 'in ilk yıllarında yapılmış olan“İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Bahçesi”ile“T.B.M.M. Milli Egemenlik Parkı”ndaki su kullanımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Currently, the main aim of designers is planning comfortable environments with good social and economic conditions, which are also functional, aesthetical and 1 ong-lasting. When considered as a design element, water should be seen as one of the main components. The characteristic of water as a life-giving source increases the interest in natural and man-made water forms. For this reason, in this thesis, the chemical and physical proporties of water have been examined in relation to design, as well as natural water formations providing models for artifi cially shaped water formations in general. Water has been used as an enriching element through out history, and it appears as an important factor in contemporary architectural design too. It has indeed been utilized in many space designs. This usage was function al in ancient times and the Middle Ages, whereas, in later periods the aesthetic side came to be emphasized. The particular characteristics of these periods are also reflected in the way water was used. Nowadays, water is an element used both functionally and aethetical ly. It cools the environment with its humidity, gives it color and dynamism, and it has a psychologically soothing effect. Water can be used in different dimentions statically and dynamically, and can create different sensations.In regions with a continental climate, the impor tance of water increases. For this reason, in Ankara different forms of water have been used in parks, as an important design element. Since they reflect the planning strategies of their period, the usage of water in the“Second Turkish Parlia ment House Gardens”and“The Turkish Parliament, The National Sovereignty Park”are studied under the topic of“water as an outdoor space design element”.