Türk polisinde stresle başa çıkma tarzları ve intihar olasılıklar arasındaki ilişki
The relationship between coping with stress and possibilities of suicide of Turkish police
- Tez No: 308082
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: stres, intihar, polis, stresle başa çıkma, polis ve stres, polis ve intihar
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Stres, yaşamın çeşitli evrelerinde bireylerin karşı karşıya kaldıkları bir uyum sendromudur. Organizmanın uyum sağlayabileceğinden fazlasıyla karşı karşıya kaldığı durumlarda ise çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle polislik gibi çalışma şartlarının çoğunlukla düzensiz, karşılaşılabilecek olayların öngörülemez biçimde ve miktarda olduğu ve hiyerarşik yapının hüküm sürdüğü bir meslekte yoğun stresle karşılaşma olasılığı artmaktadır.Bu çalışmanın amacı, intihar açısından riskli bir meslek grubu sayılan polislerin, sıklıkla karşı karşıya kaldıkları stres ortaya çıkarıcı faktörlerle baş ederken, cinsiyet, yaş, medeni durum, çalıştıkları birim, çalışma sistemleri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde (EGM) çalıştıkları süre, eğitim durumu, ekonomik gelir algısı değişkenlerine göre kullandıkları stresle başa çıkma tarzlarının intihar olasılıklarıyla ne ölçüde etkileşim içinde olduğunun araştırılmasıdır.Örneklem grubu olarak 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu'nda komiser yardımcılığı kursu nedeniyle, kurs süresi olan 9 ay boyunca geçici görevli olarak bulunan, görev yerleri Türkiye'nin çeşitli yerleri olan 250 polis memuru seçilmiştir. Eksik ya da yanlış doldurulan formlar nedeniyle 228 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği uygulanmıştır.Veriler SPSS 15.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları göstermiştir ki, eğitim seviyesi önlisans olan polisler çaresiz yaklaşım tarzını lisans mezunlarına göre daha fazla kullanmaktadır. Çalışılan birim değişkeni incelendiğinde ise, adli birimlerde çalışan polislerin idari birimlerde çalışanlara nazaran iyimser yaklaşım tarzını daha fazla tercih ettikleri sonucu elde edilmiştir. Cinsiyet değişkeni için kadın katılımcı sayısının sınırlı olmasından dolayı analiz yapılamamıştır. Medeni durum açısından boşanmış ve bekâr olan polislerin, evli olanlara oranla sınırlı sayıda olmasından dolayı analiz yapılamamıştır. Polislerin stresle başa çıkma tarzları ile intihar olasılıkları arasında yaş, çalışma sistemleri, teşkilatta çalıştıkları süre, ekonomik geliri algıları değişkenleri ile ilgili anlamlı bir fark elde edilememiştir.Araştırmayla ulaşılan diğer bir sonuca göre, stres ortaya çıkarıcı durumlarla karşı karşıya kalındığında, iyimser yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım tarzlarının kullanılması intihar olasılığı azalmaktayken, stres durumlarında çaresiz yaklaşıma, boyun eğici yaklaşıma (umutsuzluk yaklaşımı hariç) ve sosyal desteğe başvurma yaklaşımına (kendini olumsuz değerlendirme yaklaşımı hariç) başvurulduğunda ise intihar olasılığı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Stress is an adaptation syndrome which individuals faced in various stages of life. If the organism is faced by a stuation more than it can adapt, various negative can occur. Especially, at work environments like policing that have irregular working conditions, and in a job which events that is encountered happened unpredictablely, has the hierarchical structure; the possibility is higher to face by intensive stress.The aim of this study, in a professional group with high risk in terms of suicide like polising, while they cope with the stress factors in revealing which they often face, to investigate how the way that they use to cope with stress depending on their gender, age, marital status, unit of work, systems of work, term while they work in general directorate of security, educational status, perception of economic income ; effects the possibility of suicide.As the sample group, 250 police officer who are from various work placements of Turkey were chosen, who combine due to the course of assistant commissioner which takes 9 months long, in the school year of 2010-2011, in police vocational university. 228 questionnares were evaluated because of the forms that were incorrectly filled. The participants were applied by personal information form, the scale of the way to cope with stress the scale of possibiliy of suicide.The data was analyzed by 15.0 packet program. The result of the study showed that; the police officers who graduated from 2-year college, used the helpless style more than the police officers who graduated from 4-year degree. Looking to unit of work, the police officers who are working at the administrative unit used optimistic approach more than ones who are working forensic unit. For gender, could not be analtzed due to the limited number of female participants. In terms of marital status, the police officers who is divorced and single are limited number than the police officers who were married. So, marital status could not be analyzed. For the police officers, the relationship between cope with the stresss factor and possibility of suicide was no significant difference for age, systems of work, term while they work in general directorate of security, perception of economic income.According to another result that occured by study, when faced by the stuations which causes stress, if optimistic approach and self-confident approach are used, the possibility of suicide is decreased; helpless approach or submissive approach (except approach to despair) and or the approach to social support (except negative self-evaluation approach) is used, the possibility of suicide is increased.Key Worlds: stress, suicide, police, coping with stress, the police and stress, the police and suicide