HBs Ag pozitif,belirtisiz kronik hepatit B virus taşıyıcı hastaların uzun dönem değerlendirilmesi
Long-term evaluation of HBs Ag-positive asymptomatic hepatitis B virus carriers
- Tez No: 308097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DOYUK KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, HbsAg Pozitif, Belirtisiz Kronik Hepatit B Virus Taşıyıcı, Chronic Hepatitis B, HBsAg-positive, Asymptomatic Chronic Hepatitis B Virus
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Erdoğan, T. Hbs Ag pozitif, belirtisiz kronik hepatit B virus taşıyıcı hastaların uzun dönem değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2012. Bu çalışmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde takip edilen Hbs Ag pozitif, belirtisiz kronik hepatit B virus taşıyıcı hastaların uzun dönem değerlendirilmesi amaçlandı. 1994-2010 yılları arasında kliniğimize başvuran hastaların dosya bilgilerinden elde edilen veriler ve mevcut laboratuar bulguları değerlendirildi. 247 vakanın %52.2'si erkek %47.8'i kadın olup yaş ortalaması 38.46 bulundu. 247 vakanın bulaş açısından risk faktörleri araştırıldığında %53.8 vakanın en az bir risk faktörü taşıdıkları saptandı. En sık risk faktörü cerrahi girişim öyküsü (%34) idi. Beş hasta sağlık çalışanı (%2) idi. Aile öyküsü araştırıldığında %24.7 aile öyküsü olduğu saptandı. Serolojik göstergeler yönünden değerlendirildiğinde bir hasta dışında diğer hastalar da HBeAg negatif, anti-Hbe pozitif saptandı. %1.6 oranında anti HCV, %1.2 oranında anti HDV, %82.2 oranında anti-HAV IgG pozitifliği saptandı. 116 hastada anti-HIV araştırıldı. Herhangi bir pozitiflik saptanmadı. İzlem süresince %73.3 HBV DNA pozitif olarak saptandı. Vakaların büyük çoğunluğunun biyokimyasal ve hematolojik parametreleri normaldi. 247 vaka ortalama 5.5 yıl izlendi. %82.2`sinde takip süresinin 3 yılın üzerinde olduğu görüldü. Vakaların bilinen hepatit süreleri 7.40 yıl olarak belirlendi. Bu dönemde HBsAg/Anti Hbs serokonversiyonuna 8 vakada (%3.2) rastlandı. Aynı zamanda 3 hastada (%1.2) HBsAg ve AntiHbs birlikte pozitif saptandı. 2 hastada (%0.8) ise spontan HbsAg kaybı olmasına rağmen antiHbs oluşmadığı saptandı. Vakaların hiçbiri siroz veya hepatoselluler kanser tanısı almadı. Sonuç olarak verilerden de anlaşılacağı gibi HbsAg pozitif, belirtisiz kronik hepatit B virus taşıyıcı hastalarının seyri oldukça stabildir. Serokonversiyon ve komplikasyonlar nadir olarak görülür. Bu selim seyri nedeni ile kronik hepatit B enfeksiyonundan ayırt edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Erdogan, T. Long-term evaluation of HBsAg-positive asymptomatic hepatitis B virus carriers. Eskisehir Osmangazi University, Medicine Faculty, Infectious Diseases Specialy Thesis, 2012. The present study reports long-term results of HBsAg-positive asymptomatic hepatitis B virus carriers who were followed up in the Infectious Diseases outpatient clinic at Eskisehir Osmangazi University. Data from medical records of the patients who attended to our outpatient clinic between the years 1994-2010 and their available laboratory findings were evaluated. Of the total 247 patients, 52.2% were men and 47.8% were women; with a mean age of 38.46. with regard to the risk factors for transmission, 53.8% of 247 patients had at least one risk factor. The most common risk factor was previous surgical procedures (34%). Five patients (2%) were health professionals. The percentage of patients with a family history was 24.7%. Except one, all patients were HBeAg-negative and anti-HBe-positive. Anti-HCV, anti-HDV and anti-HAV IgG positivity was found in 1.6%, 1.2% and 82.2% of the patients, respectively. Anti-HIV test was performed in 116 patients and no positive results were obtained. During the follow up, HBV DNA positivity was 73.3%. Majority of patients had normal biochemical and hematological findings. The mean duration of follow-up was 5.5 years in the whole study population and >3 years in 82.2% of the patients. The mean duration of the disease was 7.40 years and HBsAg/anti-HBs seroconversion was found in only 8 patients (3.2%). HBsAg and anti-HBs were concomitantly positive in 3 patients (1.2%). On the other hand, 2 patients (0.8%) did not have anti-HBs despite the spontaneous disappearance of HBsAg. None of the patients progressed to cirrhosis or hepatocellular carcinoma. In conclusion, results of the present study suggest a stabile clinical course, and infrequent seroconversion and complication rate for HBsAg-positive asymptomatic chronic hepatitis B virus carriers. So, this subgroup of patients with a benign course should be differentiated from those with chronic hepatitis B infection.