Çocukta head up tilt testi ile tetiklenmiş vazovagal senkopta serebral kan akımının transkraniyal doppler ile değerlendirilmesi
Assessment of cerebral blood flow of children with vasovagal syncope by transcranial doppler
- Tez No: 308096
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYİR KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: vazovagal senkop, çocuk, head up tilt testi, transkranial Doppler, vesovagal syncope, children, head up tilt test, cerebral autoregulation, transcranial Doppler
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Barsan Kaya T. Vazovagal senkopu olan çocukların serebral kan akımının transkraniyal Doppler ile değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012; Bu çalışmada vazovagal senkop geçiren çocukların serebral kan akımının, head-up tilt testi (HUTT) ile ortostatik stres yaratılarak, orta serebral arterden (MCA) transkraniyal Doppler (TKD) ile monitorize edilmesi amaçlanmıştır. Yaşları 7-17/yıl arasında değişen 52 vazovagal senkopu olan hastaya, 80°'de HUTT yapılarak, yatar ve dik pozisyonlarda tansiyon arterial ve nabız ölçümleri kaydedildi. Dik pozisyonda tansiyon arterialde 25 mmHg ve/veya nabızda 45 atım/dakika düşüş olanlar, baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, gibi presenkop bulguları gelişenlerde test pozitif kabul edildi. Hastalar tilt testi pozitif ve negatif olarak gruplandırıldı. Serebal kan akımını monitorize etmek amacıyla TKD ile eş zamanlı 60°'de HUTT tekrar edildi. Veriler sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslandı. Tilt testi 80°'de 31 hastada pozitif saptanmasına rağmen, dört hastada 60°'de pozitif yanıt elde edildi. Testi 80°'de pozitif saptanan olgulardan beşinde hemodinamik yanıt gelişmeden presenkop bulgularının gelişmesi üzerine test sonlandırıldı. Hasta ve kontrol grubundaki olguların yatar pozisyonda sağ ve sol MCA'dan alınan maksimum-minimum kan akım hızları arasında fark yoktu (p>0.05). Dik pozisyonda yapılan ölçümlerde sağ MCA maksimum ve minimum kan akım hızı HUTT (+) grupta, HUTT (-) gruba ve kontrol grubuna göre düşüktü (p0.05), kontrol grubuna göre düşük saptandı (p0.05). Çalışmamızda 80°'de yapılan HUTT'nin duyarlılığının daha yüksek olduğu, vazovagal senkopun sistemik hipotansiyon ve bradikardi olmadan da gelişebildiği, HUTT pozitif vazovagal senkoplu hastaların ortostatik stres anında minimum ve maksimum beyin kan akım hızında düşüklük olduğu, azalan maksimum kan akım hızının da vazovagal senkop patofizyolojisinde rolünün olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Kaya T. Assessment of cerebral blood flow of children with vasovagal syncope by transcranial Doppler. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Paediatrics Medical Specialty Thesis, Eskisehir, 2012; Syncope is a spontaneously healing, sudden and transient unconsciousness which is developed due to cerebral perfusion insufficiency. We aimed to form an opinion about cerebral autoregulation with monitoring cerebral blood flow of children with vasovagal syncope by TCD. Fifty-two patients aged 7 to 17 were grouped as tilt positive and negative according to HUTT at 80o and HUTT at 60o was repeated concurrently with TCD to monitoring the brain blood flow. Data were compared with control group. Although tilt test was positive in 31 patients at 80o, it was positive in 4 patients at 60o. Among the cases with positive tilt test at 80o, test was interrupted in 5 cases due to presyncope symptoms without hemodynamic response. There was no difference on maximum and minimum blood flow velocities from right and left MCA at supine position between cases in patient and control groups (p>0.05). However, maximum and minimum blood flow velocities from right MCA at upright position were lower in symptom (+) HUTT (+) group compared to symptom (+) HUTT (-) group and control group (p0.05), these were lower compared to control group (p0.05). According to our study, we concluded that HUTT is more sensitive when it is performed at 80o instead of 60o, both minimum and maximum brain blood flow velocities are lower in patients with HUTT positive and vasovagal syncope during orthostatic stress and also maximum blood flow velocity can significant in vasovagal syncope pathophysiology, these findings may developed without systemic hypertension and/or bradycardia and cerebral blood flow is reserved during the period without orthostatic stress.