Ginkgo biloba (EGb 761)' nın sıçanlarda kırık iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of ginkgo biloba (EGb 761) on fracture healing in rats
  1. Tez No: 308233
  2. Yazar: NİZAMETTİN GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AYNACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık, Kırık iyileşmesi, Ginkgo biloba ekstresi (EGb 761), Fracture, Fracture healing, Ginkgo biloba extract (EGb 761)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ginkgo biloba ekstresi (EGb 761) Ginkgo biloba ağacının yapraklarından elde edilen bir bitki özütüdür. Platelet aktive edici faktörü (PAF) antagonize eden, serbest radikal uzaklaştırıcı eki gösteren, antioksidan özellikleri olan ve vasküler gevşeme sağlayan bir moleküldür. Kanın viskositesini azaltarak dokuların kanlanmasını ve oksijenlenmesini arttırır. Bu özellikleri nedeniyle klinikte demans, vertigo, tinnitus, kladikasyo intermitans gibi iskemik hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılmaktadır.Bu çalışmada Ginkgo biloba'nın kırık iyileşmesi üzerine etkileri, rat femurlarında deneysel kırık modeli oluşturularak histolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Denek olarak 48 adet, ortalama ağırlıkları 224 gr (195-252 gr) olan, 20 haftalık Spraque Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar, 1 haftalık uyum döneminden sonra rastgele seçilmiş 8'erli 6 gruba ayrıldı. Gb 1; 7 gün, Gb 2 ; 21 gün,Gb 3 ise 35 günlük deney grubu olarak belirlendi. Kontrol grubu olarakta K1; 7 gün, K2 ;21 gün, K3 ise 35 günlük deney grubu olarak belirlendi. Ratların sağ femurlarında anestezi altında kırık oluşturuldu ve internal tespit yerleştirildi. Gb grubuna 60mg/kg EGb 761 orogastrik yolla günde 1 kez verildi. K grubuna ise EGb 761 verilmeyerek kontrol grubu olması sağlandı. Gb1 ile K1 grubu 7. günde, Gb2 ile K2 grubu 21. günde, Gb3 ile K3 grubu 35. günde sakrifiye edilip sağ femurlarındaki kırık hattında bulunan kaynama dokusu, radyolojik ve histolojik olarak değerlendirilerek gruplar arası karşılaştırmaları yapıldı.Histolojik değerlendirmede Ginkgo biloba'nın gerek 21. gündeki gerekse 35. gündeki gruplarda kırık iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik. Radyolojik değerlendirmede ise özellikle 21. gündeki Ginkgo biloba grubunun kontrol grubuna göre daha fazla iyileşme gösterdiğini gözlemledik.Sonuç olarak histolojik ve radyolojik değerlendirmelerde orogastrik yolla uygulanan Ginkgo biloba'nın, kırık iyileşmesini arttırdığını tespit ettik. Bir çok olumlu etkisi ispatlanmış olan Ginkgo biloba'nın kırık iyileşmesinde de olumlu bir etkisinin olabileceğini düşünüyoruz. Bu çalışma bu yönde yapılmış ilk deneysel çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Ginkgo biloba extract (EGb 761) is a plant extract obtained from the leaves of Ginkgo biloba tree. It is a molecule with antioxidant characteristics which antagonises Platelet activating factor (PAF), removes free radicals and enables vascular relaxation. It enhances the blood supply and oxygenation of tissues by decreasing the viscosity of blood. Due to these characteristics, it is used for treatment aim in ischemic diseases such as dementia, vertigo, tinnitus and claudicatio intermittance.In the present study, the effect of Ginkgo biloba on the healing of fractures was investigated histologically and radiologically by forming an experimental fracture model in rat femurs. As subjects of 48, average weight 224 g (range, 195 to 252 g), which, 20-week female Sprague Dawley rats were used. After an adaptation period of 1 week, rats were randomised into 6 groups with 8 rats in each one. Gb 1 was the 7 days , Gb 2 21 days experiment and Gb 3 35 days experiment group. There were also three control groups: namely 7, 21 and 35 days groups. On the right femurs of rats, fracture was created under anesthesia and internal fixation was made. In Gb groups, 60 mg/kg EGb 761 was administered once a day via orogastric route. It was not administered to control groups. On 7. day Gb1 and K 1 groups, on 21. day Gb 2 and K 2 groups, and on 35. day Gb 3 and K 3 groups were sacrificed and union tissue on the fracture line on right femurs was analysed histologically and radiologically and inter group comparisons were made.In histological evaluation, it was established that Ginkgo biloba accelarated fracture healing both on 21 and 35 day groups. In radiological evaluation, especially on 21 day group Ginkgo biloba led to higher rate of improvement compared to control group.In conclusion, it was established that Ginkgo biloba administered orogastrically enhanced healing of fractures in histological and radiological evaluations. It is our suggestion that Ginkgo biloba, with many proven favorable effects, may have positive effects in the healing of fractures. This study is the first experimental study in this direction.