Gebelikte bulantı kusma annelik rolü ve gebeliğin kabulü arasındaki ilişki
The maternity role nausea/vomiting in pregnancy and the relation between the acceptance of pregnancy
  1. Tez No: 308296
  2. Yazar: ELMAS MUTLUGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİYE METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nausea and vomiting in pregnancy, maternal role, pregnancy adaptation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma gebelikte bulantı kusma, annelik rolü ve gebeliğin kabulü arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Polikliniğine başvuran 300 gebe oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak; Tanıtıcı bilgi formu, Gebelikte Bulantı Kusma Değerlendirme aracı ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeğinin annelik rolünün kabulü ve gebelik kabulü alt ölçekleri kullanılmıştır. Veriler gönüllü kadınlarla yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak doldurulmuştur.Verilerin analizinde bulantı kusma, gebeliğe uyum ve annelik rolünün kabulü arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi kullanılmıştır.Araştırmadaki gebelerin yaş ortalaması 26.6 +/-4.7 olarak bulunmuştur ( min:18, max:44). Gebelikte Bulantı Kusma Aracı puan ortalamaları 5.3, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği Gebelik Kabulü Alt Ölçeği puan ortalamaları 21.8, Annelik Rolü Kabulü Alt Ölçeği puan ortalamaları ise 21.6 olarak bulunmuştur. Bulantı kusma ile gebelik kabulü arasında pozitif yönlü anlamlı zayıf bir ilişki bulunmuştur, bulantı kusma arttıkça gebelik kabulünün azaldığı saptanmıştır. Bulantı kusmayla annelik rolü kabulü arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Sonuç olarak, bulantı kusma arttıkça gebelik kabulünün de azaldığı bulunmuştur. Hemşireler bulantı kusma ve gebelik kabulünü tanımlayıp bakımı planlamalıdırlar.Anahtar Kelimeler : Gebelikte bulantı kusma, gebelik kabulü, annelik rolü
Özet (Çeviri)
This study was planned according to determine the relation between nausea and vomiting in pregnancy the role of maternity and the acceptance of pregnancy.In this study, the sample group (n=300 pregnants) of the study was composed by the patients that applied to Gynecology Outpatient Clinics of the Izmir Aegean Maternity and Gynecological Diseases Education and Research Hospital.Descriptive data form, Nausea/Vomiting Assessment Tool in Pregnancy and the acceptance of the role of maternity Prenatal Self Assessment Scale and the acceptance of the pregnancy subscales were used as data collection tools. All the data were recorded by the face to face interviewing technics with volunteer women.In the analysis of the data, correlation analysis was used in order to determine the relation between the acceptance of the maternity role and nausea/vomiting the acceptance of the pregnancy.In this study, mean of age was found as 26. 6 +/-4. 7 (min:18, max:44). Pregnant women who examined within the scope of research the Nousea and Vomiting in Pregnancy Instrument?s mean scores 5.3, Prenatal Self Evaluation Questionnaire subscales for situation of relationship with acceptance of pregnancy 21.8, with acceptance of maternal role 21.6 were found to be. Positively significant relationship between nausea/vomiting and acceptance of pregnancy was found when the nausea/vomiting increased the acceptance of pregnancy decreased. A significant relation was not found between nausea/vomiting and the role of maternity.As a result, when the nausea/vomiting increased then the acceptance of the pregnancy decreased. Nurses should take into consideration that the acceptance of the pregnancy and nausea/vomiting should be defined when planning the care of the pregnant women.