İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım ile cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerileri arasındaki ilişki
The relation between the skills of middle grade students? reading comprehension and written expression, and their skills to translate the symbolic and verbal representations in algebra
  1. Tez No: 308336
  2. Yazar: ESİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYLUM AKKUŞ İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama becerisi, yazılı anlatım becerisi, sembolik gösterim, sözel gösterim, sembolik gösterim ve sözel gösterimleri dönüştürme becerisi, cebirsel işlem becerileri, Skill of reading comprehension, written expression skill, symbolic representation, verbal representation, translational skills symbolic and verbal representation, algebraic procedural skills
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın amacı; ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerileri ile cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkinin sınıf düzeyine göre değişimini belirlemektir. Aynı zamanda araştırmada, öğrencilerin cebirsel işlem becerilerinin Türkçe; okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerilerinin Matematik dersi başarı notuna göre nasıl bir farklılaşma gösterdiği ve ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürmede güçlük çektikleri durumların kaynaklarının belirlenmesi de hedeflenmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ile bağlı bir ilçe ve bir köy okulunda öğrenim gören 353 (198 kız ve 155 erkek) ilköğretim ikinci kademe öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma, öğrencilerin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerileri ile cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürebilme ve cebirsel işlem becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladığından ilişkisel tarama modelindedir.Çalışmada, Sever (2004) tarafından geliştirilen 60 soruluk Türkçe Okuduğunu Anlama ve Yazılı Anlatım Becerisi Testi, araştırmacı tarafından geliştirilen 26 soruluk Sembolik ve Sözel Gösterimleri Dönüştürme Testi ve 12 soruluk Cebirsel İşlem Testi olmak üzere üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bu veri toplama araçlarının yanı sıra uygulamadan sonra, testlerden düşük puan alan öğrencilerle görüşmeler yapılmıştır.Öğrencilerin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerileri ile cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerileri ve cebirsel işlem becerileri; cebirsel işlem becerileri ile cebirde sözel gösterim kullanma becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Cebirsel işlem becerilerinin Türkçe dersi başarı notuna; okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerilerinin Matematik dersi başarı notuna; sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerilerinin sınıf düzeyine göre farklılaşma gösterip göstermediğini belirlemek için tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) istatistiği kullanılmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmış ve kategoriler oluşturulmuştur.Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerileri ile cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerileri ve cebirsel işlem becerileri, cebirsel işlem becerileri ile cebirde sözel gösterim kullanma becerileri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bunun yanı sıra, öğrencilerin cebirsel işlem becerileri Türkçe dersi başarılarına göre; okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerileri Matematik dersi başarılarına göre; cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerileri sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. Ancak cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürme becerileri sınıf düzeyine göre incelendiğinde, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin bu becerileri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir.Bu çalışmanın bulguları sonucunda ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin cebirde sembolik ve sözel gösterimleri dönüştürmede güçlük çektikleri durumların kaynakları, öğrencilerin sözel gösterimleri anlayamamaları ve sembolik gösterimleri ifade edememeleri şeklinde iki kategori olarak belirlenmiştir. Bu kategoriler, öğrencilerin sembolik gösterimleri sözel gösterimlere; sözel gösterimleri sembolik gösterimlere dönüştürmede yaşadıkları güçlüklerin kaynakları olarak ifade edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre cebirde sembolik ve sözel gösterim biçimlerinin matematik dersi öğrenme ortamlarında bir arada yer almasına vurgu yapan öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relation between middle grade students? reading comprehension and written expression skills and their skills to translate the symbolic and verbal representations in algebra and to determine the exchange of this relation according to grade level. In this study, it was also aimed to investigate the difference between how the students? algebraic procedural skill effect Turkish lesson grade and how their reading comprehension and written expression skills effect Mathematic lesson grade, and to determine the sources why the middle grade students have difficulty in translating the symbolic and verbal representations.The study group consists of 353 (198 female and 155 male) middle grade students from two different schools one in a village and one in a town in same province located in Karadeniz region. Since it is aimed to determine the relation between the middle grade students? reading comprehension and written expression skills and their translational skills of symbolic and verbal representations in algebra, the research is in the relational survey method.In this study, three different data collection tools which were called, ?Turkish Reading Comprehension and Written Expression Skills Test? consisting of 60 questions which was developed by Sever (2004), ?Translating Symbolic and Verbal Representations Test? consisting of 26 questions, and ?Algebraic Procedural Skill Test? consisting of 12 questions which was developed by the researcher were used. In addition to these data collection tools, interviews were performed by the students who got low marks after this application.The Pearson correlation analysis was carried out to determine the relation between students? reading comprehension and written expression skills with translational skills of symbolic and verbal representations in algebra, and algebraic procedural skills, and the relation between algebraic procedural skills and using verbal representation skills in algebra. The statistics of one way ANOVA was used as quantitative statistics to determine wheather there is difference at students? algebraic procedural skills in term of Turkish lesson grade, reading comprehension and writing skills and translational skills in term of Mathematic lesson grade, translating symbolic and verbal representations in term of grade level or not. However, content analysis was performed at analysing the data obtained from the interviews carried out by the students, and catagories were constituted.According to results of study, a positive and significant relation was founded between students? reading comprehension and written expression skills with translational skills of symbolic and verbal representations in algebra, and algebraic procedural skills with using verbal representation skills in algebra. The results also revealed that there was a meaningful difference between students? algebraic procedural skills in term of Turkish lesson grade, reading comprehension and written expression skills in term of Mathematic lesson grade, translating symbolic and verbal representations in term of grade level. However, when translating symbolic and verbal representations in algebra was examined according to grade level, it was identified that there was no meaningful difference between these skills of 7th and 8th students.By the conclusion of this study, the sources of difficulty of transforming symbolic and verbal representation by middle grade students were divided into two categories. These categories were determined as students? lack of understanding the verbal representation and their inability to express the symbolic representations. These categories were expressed as the source of difficulties experienced by students while translating symbolic representations to verbal representations, verbal representations to symbolic representations. According to the results of the study, the suggestions were developed emphasising proposals that symbolic and verbal representation forms should take place together with the mathematical learning environments.