Çoklu zekâ kuramına dayalı öğretim uygulamalarının ilköğretim öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine ve duyuşsal özelliklerine etkisi
The effect of teaching applications based on multiple intelligence theory on primary students? reading comprehension skills and sensorial properties
  1. Tez No: 339859
  2. Yazar: CAHİT EPÇAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H.AHMET KIRKKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ, Okuduğunu Anlama, Öz Yeterlilik, Multiple Intelligence, Reading Comprehension, Self-Efficiency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmanın amacı, İlköğretimde Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı Öğretim Uygulamalarının Öğrencilerin Okuduğunu Anlama Becerilerine ve Duyuşsal Öğrenme Düzeylerine Etkisini belirlemektir. Araştırmada kontrol gruplu ön test ? son test deneysel modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Siirt ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Sancaklar İlköğretim Okulundaki ikinci kademe 7. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Bu öğrencilerden deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Araştırmanın amaçlarını gerçekleştirmek için Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı Öğretim Uygulamalarına uygun ders etkinlikleri hazırlanmıştır. Bu etkinlikler öğrencilerin gelişim ve öğrenme düzeylerine göre uygulanmıştır.Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı Öğretim Uygulamalarının öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerine ve duyuşsal öğrenme düzeylerine etkisini belirlemek için hem nicel hem de nitel veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri, Türkçe dersi hazırbulunuşluluk testi, okuduğunu anlama testi, okuduğunu anlamaya ilişkin öz yeterlik algısı ölçeği ve okuma alışkanlığına ilişkin tutum ölçeğinin uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise, Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı Öğretim Uygulama ve etkinlikleri ile öğrenme ? öğretme süreci hakkında öğretmen ve öğrenci görüşlerini saptamaya yönelik görüşme formunun uygulanmasıyla toplanmıştır.Nicel ve nitel verilerden elde edilen sonuçlara göre, İlköğretimde Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı Öğretim Uygulamalarının öğrencilerin okuduğunu anlama düzeylerinin artmasında, okuma alışkanlığına ilişkin tutumlarının olumlu yönde gelişmesinde, okuduğunu anlama öz yeterlik algılarının yükselmesinde, daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of teaching implementations based on multiple intelligence theory on students? cognitive and sensorial levels in primary school. In the study, experimental model of pre-test and post-test with control group have been used. The group of study has been composed of 7. class students of second grade in Sancaklar Primary School which is dependent on Public Education Management in Siirt.Experiment and control group are composed from these student. In order to achieve the objectives of the study, not only quantitative but also qualitative means of data collectings have been put into account. Appropriate lesson activities have been prepared for teaching applications based on Multiple Intelligence Theory.These activities have been implemented according to students?growth and learning levels. The data of quantitative collectings have been obtained by the tests of cognitive input behaviours of Turkish lesson, test of reading comprehension, self-efficacy perception related to reading comprehension and the implementation of attitude measure regarding reading habit. The qualitative data of study, has been collected by making use of discussion form providing teacher and student?s aspects regarding of learning and teaching process.According to the results obtained from quantitative and qualitative data, it has been appointed that The teaching applications based on Multiple Intelligence Theory in primary school have been more effective on increasing the levels of student?s reading comprehension, developing possitive attitude to reading habits and improving self-efficacy perception of reading comprehension.