Berlin-eine Deutsche Metropole in der türkischen Migrantenliteratur. Eine studie zum Raum und zur Identität in den Werken der autoren: Aras Ören, Emine Sevgi Özdamar und Yade Kara
Berlin?Türk göçmen edebiyatında bir metropol: Aras Ören, Emine Sevgi Özdamar ve Yade Kara?nın eserlerinde mekân ve kimlik
  1. Tez No: 308348
  2. Yazar: ERKAN ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN ÖZYER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen Edebiyatı, Büyüksehir, Berlin, Mekan, Kimlik, Immigrant Literature, Metropolis, Space, Identity, Berlin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
20. yüzyılın ortalarından itibaren Almanya, ekonomisinin gelismeye baslamasıyla yeni is gücüne ihtiyaç duydu ve böylece Türkiye'den Almanya'ya kas gücüne dayalı göç dalgası basladı. Bu göç dalgası 1960'lı yılların basında baslamıs ve giderek yogunlasmıstır. Türklerin asıl gidis amacı para kazanarak ülkelerine geri dönüp yeni bir hayat kurmaktı, ancak beklenenin tersine Türkler nesiller boyu Almanya'da kaldılar. Hatta 1983 yılında Federal Almanya'da çıkarılan ?Geri Dönüsü Tesvik Yasası? (Rückkehrförderungsgesetz), Türkiye'ye dönen her aileye 10.500 DM geri dönüs tesviki öngörmesine karsın, tümüyle geri dönüsü saglayamamıstı. Türklerin Almanya'da kalmaya karar vermesinden sonra bu sürece iliskin yazınsal eserlerin ortaya çıktıgını görmekteyiz. Bu baglamda Almanya'da yasayan Türkler duygularını, düsüncelerini, hüzünlerini, sevinçlerini, arzularını ve sıkıntılarını dile getiren birçok eser yazmıstır.Bu Tez çalısmamda özellikle Berlin sehrinde yasayan Türk yazarların eserlerinde mekân kavramıyla birlikte kimlik kavramının nasıl yansıtıldıgı irdelenmistir. Bu açıdan ilk bölümde Büyüksehir kavramının tarihsel gelisimi aktarılmıs ve Berlin sehri hakkında bilgi sunulmustur. Devamında ?Göçmen Edebiyatı? olgusu kronolojik bir sekilde incelenmis ve seçilen yazarların bu edebiyat içerisindeki yeri açıklanmıstır. Bu çalısmada Almanya'da yasayan Türk yazarlarından Aras Ören, Emine Sevgi Özdamar ve Yade Kara yapıtlarına basvurdugumuz edebi kisilikleri olusturmaktadır.İkinci bölümde mekân kavramıyla kimlik kavramı incelenmis olup edebiyat içerisindeki yeri saptanmaya çalısılmıstır. Böylece söz konusu yazarların eserlerinin konumuz açısından nasıl çözümlenmesi gerektigi gösterilmeye çalısılmıstır.Çalısmanın üçüncü bölümünde seçilen yazarların eserlerinde Berlin sehrini yansıtma biçimleri karsılastırmalı olarak ortaya konulmustur. Sonuç bölümünde mekân olarak, çalısmamızda Berlin sehrinin nasıl bir etkiye sahip oldugu ve kimlik olusumundaki etkisi edebiyat bilim yöntemleriyle analiz edilmistir.
Özet (Çeviri)
Beginning with the mid twentieth century, Germany has needed new work power due to its blooming economy, and thus there began a wave of immigration from Turkey to Germany based on muscle power. This immigration wave started at the beginning of the 60s, and it gradually intensified. The real impetus behind Turks? immigration was to earn enough money and to go back to their country to start a new life; however, contrary to expectations Turks have stayed in Germany for generations. Indeed, although the ?Law for the Promotion of Readiness to Return? which was enacted in 1983 by West Germany stipulated a promotion of 10.500 DM for every family that went back to Turkey, it could not ensure a complete return. Following the decision of Turks to stay in Germany, we see the emergence of literary works related to this process. In this context, Turks who live in Germany have produced many works that reflect their thoughts, ideas, sorrows, joys, desires, and problems.This study analyzes how the concept of identity along with the concept of space is represented in the works of Turkish authors living especially in Berlin. As such, the historical development of the concept of Metropolis was presented, and information on the city of Berlin was presented in the first section. Following this, the ?Immigrant Literature? was analyzed chronologically, and the place of the selected authors within this literature was explained. In this study, the works of Aras Ören, Emine Sevgi Özdamar and Yade Kara were used.In the second section, the concept of identity was examined along with the concept of space, and their place within literature was examined. As such, this study endeavored to demonstrate how the works of the aforementioned authors can be analyzed in relation to these concepts.In the third section of the study, how the works of the selected authors reflect the city of Berlin was put forth in a comparative way. In the conclusion section, the effect of the city of Berlin as a space over the formation of identity was analyzed by using literary methods.