Popüler Türk sinemasında gayrimüslim kadınların temsili
Representation of nonmuslim women in popular Turkish cinema
  1. Tez No: 308363
  2. Yazar: SABAH DERYA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BALKI ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: ulus, ulus-devlet, azınlıklar, kadın, milliyetçilik, etnosantrizm, sinema, nation, nation-state, minorities, women, nationalism, ethnosantrizm, cinema
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
?Popüler Türk Sinemasında Gayrimüslim Kadınların Temsili? adlı bu tez çalışmasında, ulus-devlet çatısı altında şekillenen ve gücünü ataerkil düşünce ve davranış kodlarından alan milliyetçi, etnik merkezci ideolojinin; azınlık üyesi kadınların sinemadaki temsil biçimlerine nasıl etkide bulunduğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Türkiye'de azınlıklar; ulus-devletin, karşısında yetersizlik hissi duyduğu ?batı?nın uzantıları olarak görüldüğünden, milliyetçi dünya algısının tehdit ettiği, güç gösterdiği kesim haline gelmiştir. Batı dünyası karşısında hissedilen yetersizlik duygusu, ataerkil kodlarda ?kadınsı? olmakla özdeş görüldüğünden; bu dünyanın temsilcileri olarak algılanan gayrimüslim kadınlara yönelen eril güç gösterileri ve üstünlük sağlama stratejileriyle yetersizlik hissi giderilmeye çalışılmıştır. Sinemadaki ulusal anlatılarda da gayrimüslim kadınların temsil edilme biçimlerinde, farklı etnik gruplara, uluslara ya da dinlere mensup kadınlar arasında birinden yana üstünlük kurulmasıyla bu strateji uygulamaya koyulmaktadır.Bu tez çalışmasında, 1960-1975 ve 1990-2010 yılları arasından seçilen filmler, bahsedilen görüşler ışığında analiz edilmiş, gayrimüslim kadın karakterlerin temsillerindeki klişeler ve bu klişeleri ortaya çıkaran önyargılar üzerinde durulmuştur. İncelenen iki dönemdeki temsil şekilleri ise dönemler arasındaki toplumsal ve siyasal gelişmeler göz önünde bulundurularak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis entitled ?Representation of nonmuslim women in popular Turkish Cinema? aims at evaluating how nationalist, ethnocentric ideology which takes its shape through nation-state and takes its strength from patriarchal codes affects the representation types of minority women in the cinema.The minorities in Turkey are seen as the extension of the ?west? against which the nation-state has afeeling of inadequacy. Therefore, they have become a community which is exposed to the threat of nationalist perception of the world and to its display of power. As the feeling of inadequacy is seen identical with the ?feminine? of pathriarchal codes, the feeling of inadequacy against the western world have been tried to be overcome through the display of masculine power and outmanoeuvring strategies against these women. In the national narratives in the cinema, this strategy is implemented by establishing superiority of women belonging to one ethnic group, nation or religion over the others in the representations of non-muslim women.In this theses, the films made between the years of 1960-1975 and 1990-2010 are examined in the light of the views mentioned above. The cliches in the representations of nonmuslim women and the prejudices underlying these cliches are highlighted. The examined representations in two periods are compared by taking into account the social and political changes between the periods.