Reklam sahnelerinde mekan tasarımı açısından göstergebilimsel yaklaşımlar
Semiotic approaches in advertisement scenes in terms of space design
  1. Tez No: 308495
  2. Yazar: SEÇİL COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE SAYIL ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, gösterge, reklam, tüketim toplumu, reklam mekanı, mekanda anlam, Semiotics, sign, advertisement, consumer society, advertisement space, meaning in space
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Göstergebilimin en önemli uygulama alanlarından biri olan reklamlar, kullandıkları simge ve imajlarla tüketiciye pek çok mesajlar iletmektedir. Reklamlar; ürünlerin temel işlevleri için kullanımlarından öte; tüketiciye sosyal, kültürel, psikolojik ve duyusal bir takım etkileri sağlayacağını vaat etmektedir. Başka bir deyişle; reklamlar göstergelerle tüketiciye bir yaşam biçimi sunmaktadır. Bu yaşam biçimlerinin, hayali ya da gerçek mekan tasarımlarıyla sağlandığı pek çok reklam bulunmaktadır.Bu tüksek lisans tezi, reklamların göstergebilimsel anlamlarına iç mekan tasarımı açısından yaklaşmaktadır. Çalışma, reklamlarda kurgulanan mekanların anlamlandırılmasında kullanılan gösterge kriterlerinin ortaya konulması ve örnekler üzerinde analiz edilmesi niteliğindedir. Örnek olarak Lipton Piramit Poşet Çay, Coca-Cola ve Kent Gıda Bayram reklamlarının mekanları seçilmiştir. Çalışma süresince ortaya konan kriterler ve incelemeler sonucu elde edilen bulgular, tezin sonunda değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The advertisements, which are the most important application area of semiotics, conveys a lot of messages to the consumer by using symbols and signs. Advertisements not only tell to use the products for their basic functions, they also promise consumer to provide some social, cultural, psychological and sensory benefits. In other words, advertisements serve different life styles to the user with signs. So there are many advertisements that create these life styles with real or imaginary space designs.This master?s thesis approaches semiotic meanings of advertisements? in terms of interior design. This study puts forward the criterias of signs that are used in the meaning of advertisements? spaces, and analyses these criterias within examples. Lipton Pyramid Tea Bags, Coca-Cola and Kent advertisements are selected to ezamine as examples for this master?s thesis. The criteria that was defined during the study and the findings that were obtained as the results of analysis are evaluated at the end of the thesis.