Ezilenlerin yüzleri
Faces of the oppressed
  1. Tez No: 308494
  2. Yazar: RAHMAN IŞIK SARIALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN PEKMEZCİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ezilenler, tarih, iktidar, imge, aura, resim, şiddet, romantizm, Oppressed, history, power, image, aura, painting, violence, romance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tarih, bugünü oluşturan geçmişin birikimleriyse eğer, ezilenlerin bugünle hesaplaşması için tarihle yüzleşmesi gerekmektedir. Mevcut dünya, tarihte egemen olanların kurdukları bir dünyadır ve Walter Benjamin'i hatırlayarak söylersek, bu dünyayı değiştirmek için tarihin dışında bir yer aramamız gerekmektedir. Ütopik bir kurtuluş, tarihe eklenen bir reformla değil, tarihin yıkımı ile gerçekleşebilir ancak. Sanat, tarihin dışına çıkılan her anı kendi aurasında geleceğe taşıyabilen bir güce sahiptir. Sanatın devrimci gücü, onun anı zaman dışına, bir bakıma tarihin dışına çıkarabilmesinde gizlidir. Ezilenlerle ilgili her gerçeklik yapıta dönüştüğünde ezen tarihin dışında özerk, zaman dışı bir alan yaratılır ki, ezilenlerin tarih içinde unutturulmaya çalışılan gerçeklikleri bu alanda tarih sahnesine çıkar. Unutturulmaya ve gizlenmeye çalışılan ezilenlerin geleneğini aura bugüne kadar taşır ve mevcut tarihin geleneğine karşı direnen bir gelenek koyar. İnsan bedenine ve yüzüne yansıyan gerçeklikte, tarihin izlerini görmek mümkündür. Ezilenlerin bedenleri ve yüzleri tarihin savaş alanıdır bir bakıma. Sanatta yeterlilik raporunda ve resimlerinde ezilenlerin bedenleri üzerinden iktidar ve tarihin ezen yüzü açığa çıkarılmaya çalışıldı. Ezilenler kavramı felsefi açıdan ele alındı ve ezilenlerin imgeleri incelenerek sanat tarihine farklı bir perspektiften bakıldı. Sanatta yeterlilik resimleri, ezen tarihin en net yansıdığı alanlar olan insan yüzünü kabul ederek oluşturuldu ve ezilenlerin portrelerinde iktidara karşı direnen bir varoluş aranmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
If history is the cumulation of the past which forms today, the oppressed should face to the history in order to deal with today. The current world is the world of dominants. As Walter Benjamin says; to change this world, we have to find somewhere out of history. An utopic salvation can be possible only by the destruction of history not joining to reform of the history. Art has the power which carries every moment that gets out of the history to future in its aura. The revolutionary power of art is hidden in getting out of time and history in a way. Every reality that turns to work of art, the oppressed create space out of history, In that space, they put realities that are tried to be forgotten. The aura of art carries the forgotten and hidden tradition of the oppressed to today and put a traditon against the existing traditon of history. The face and body of the oppressed is the battlefield of history. The oppressor face of the power and history is revealed through the bodies of the oppressed in proficiency of art and paintings . The concept of the oppressed is taken philosophically and it can be possible to look from a diffent perspective to the art history by examining images of the oppressed. The paintings of proficiency of art is rendered by accepting the face of human is the most clear area of oppressor history. It tries to find resisting existing against power in the portraits of the oppressed.