Political and social satire in Henry Fielding's Jonathan Wild and Tobias Smollett's Humphry Clinker
Henry Fielding'in Jonathan Wild ve Tobias Smollett'in Humphry Clinker isimli eserlerinde politik ve sosyal hiciv
  1. Tez No: 308514
  2. Yazar: TARIK ZİYAD GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALEV KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Henry Fielding, Jonathan Wild, Tobias Smollett, Humphry Clinker, hiciv, ironi, destansı taşlama, Sir Robert Walpole, yozlaşma, İskoç sorunu
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin amacı, Henry Fielding'in Jonathan Wild ile Tobias Smollett'in The Expedition of Humphry Clinker adlı romanlarında politik ve sosyal hicvin nasıl kullanıldığını incelemektir. Bu bağlamda, tez dört bölüme ayrılmaktadır.Giriş bölümü, çalışmanın teorik yönünü oluşturmaktadır. Burada, hicvin, yazarların toplumlarındaki yozlaşmalara karşı eleştirel tutum sergilemelerini sağlayan bir yazım biçimi olduğu gösterilmektedir. 18. yüzyıl İngiliz romancıları olarak, Fielding ve Smollett hicvi, yaşadıkları dönemin toplumsal ve politik çarpıklıklarını eleştirmek amacıyla kullanmışlardır.Çalışmanın birinci bölümü, Henry Fielding'in Jonathan Wild isimli romanını incelemektedir. Bu eser, destansı taşlama üslubuyla, dönemin başbakanı Sir Robert Walpole yönetiminde çarpıklıklar olduğunu iddia etmektedir ve İngiliz toplumunun bu hükümette gözlenen politik yozlaşma hakkında bilinçlenmesini amaçlamaktadır.Tezin ikinci bölümünde Tobias Smollett'in The Expedition of Humphry Clinker adlı romanı incelenmektedir. Juvenal hicvinin kullanılmasıyla, bu roman, İngiliz toplumundaki yozlaşmaya çözüm olarak İskoç sosyal ve siyasî uygulamalarını önermektedir.Tezin sonucunda, Fielding'in, eserinde, politik bir figür olarak dönemin başbakanı Walpole'ü eleştirmesiyle, Smollett'in İskoç yaşam tarzını İngiliz yozlaşmasına bir alternatif olarak sunmasının, 18. yüzyıl İngiliz toplumsal ve edebî tarihi içindeki önemi yansıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse how political and social satire are used in Henry Fielding?s Jonathan Wild and Tobias Smollett?s The Expedition of Humphry Clinker. In this sense, the thesis is divided into four parts.The introduction chapter constitutes the theoretical aspect of the study. Here, it is indicated that satire is a literary form which reflects the writers? critical attitude towards the degeneration in their societies. Fielding and Smollett, as the 18th century English novelists used satire to criticise the social and political corruption of the period.The first chapter of the study analyses Henry Fielding?s Jonathan Wild. By means of mock-heroic, this work claims that there are malpractices in Sir Robert Walpole?s time and aims the British society to gain consciousness about the political corruption, which is observed in that government.In the second chapter of the thesis, Tobias Smollett?s novel, The Expedition of Humphry Clinker is examined. With the use of Juvenalian satire, this novel proposes the Scottish social and political practices as a solution for the corruption in the British society.In the conclusion of the thesis, the importance of Fielding?s satire about the Prime Minister of the period in his work and Smollett?s presentation of the Scottish way of life as an alternative to the British corruption are reflected within the 18th century social and literary history.Key Words : Henry Fielding, Jonathan Wild, Tobias Smollett, Humphry Clinker, satire, irony, mock-heroic, Sir Robert Walpole, corruption, the Scottish problem.