Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Camii
Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Mosque
- Tez No: 308543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN ŞAMAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Kasaba Köy, Kalem işi, Ahşap Süsleme, Ahşap Tavan, Kastamonu, Kasaba Köy, Hand Drawn, Wooden Ornamentation, Wooden Roof
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Camii, Candaroğulları Beyliği Dönemi'nde 1366 yılında Adil Bey'in oğlu Mahmud Bey tarafından inşa ettirilmiştir.Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı cami harim ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kasaba Köy Mahmud Bey Camii, mihraba dikey üç sahınlı kurgusuyla yaygın bir plan şemasına sahiptir. Yaygın plan şemasına karşın yapı zengin bezeme anlayışıyla dönemindeki diğer camiler arasında öne çıkmaktadır. Beylikler Dönemi içerisinde bu ölçekte bu derece özgün ve zengin bezeme karşımıza çıkmamaktadır.Cami 13. yüzyılda inşa edilmiş Beyşehir Eşrefoğlu Camii'nin, destek ve tavan sistemi ile bezeme anlayışı açısından 14. yüzyılda yapılmış küçük ölçekli bir tekrarı gibidir. Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camii'nin bir hünkâr yapısı olmasına karşın Kasaba Köy'deki Mahmud Bey Camii'nin hünkârın kardeşinin yaptırmış olması da dikkat çekicidir.Kasaba Köy Mahmud Bey Camii'nin ünik özelliklerinden birisi de mahfil kurgusudur. Yapıda üç farklı seviyede dört mahfil bulunmaktadır. Bu kurguya başka camilerde rastlanmamıştır.Konumuzu oluşturan Kasaba Köy Mahmut Bey Camii Anadolu'daki 13?14. yüzyıllardaki ahşap destek ve örtü sistemine ait yapılar içinde, bezemeye zemin oluşturan mimari kurgu ve bezeme programı açısından ünik bir yapıdır. Cami döneminde ve sonrasında kalem işi süslemeleri ile ?özel? bir yere sahiptir. Mahfil ve tavandaki kalem işi bezemeler o dönem ve insanlarının beğenisini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Mosque was built by Adil Bey?s son Mahmud Bey in 1366 at the time of Candaroğulları Principality.The mosque which is shaped rectangular from North to South direction consists of the holy and the final fold places. Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Mosque has a common plan scheme with three dimensional shapes which are vertical to the mihrab. Contrary to its common plan scheme, the structure attracts attention with its rich ornamentation among the other mosques of the same period. At the time of principalities, it is impossible to encounter such an indigenous and rich ornamentation to such an extent.The mosque is like the 14 th century repetition to a small extent of Beyşehir Eşrefoğlu Mosque which was built in the 13 th century in terms of support and roof systems and ornamentation style. Contrary to the fact that Eşrefoğlu Mosque in Beyşehir is the construction of the Sultan, it is striking that Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Mosque was built by the brother of the Sultan.One of the unique features of Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Mosque is the set up of the high place which belongs to muezzin or the Sultan. There are four different of such places with different heights in the mosque. This is not encountered in any of the other mosques.Kastamonu Kasaba Köy Mahmud Bey Mosque which constitutes our subject is a unique structure in terms of architectural form which paves the way for ornamentation and ornamentation style among the 13 and 14 th century structures in Anatolia which have wooden support and mantle systems. The mosque has a special importance with its hand drawn ornamentations in its own period and the periods afterwards. The hand drawn ornamentations on the high places belonging to muezzin and the roof reflect the admiration of the people in that period.