43 numaralı Kastamonu Şer'iyye Sicili'nin 1-131 sayfalarının transkripsiyonu (H. 1161-1162)
Transcription of pages 1-131 Kastamonu Şer'iyye Sicili no 43
  1. Tez No: 685995
  2. Yazar: ORUÇ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kastamonu, Şeri'yye Sicili, Ottoman Empire, Kastamonu, Judicial Records
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Geçmişteki olayları anlayabilmek, olaylar arasında bağlantı kurabilmek için elimizde olan kaynakları en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Temel kaynaklar arasında bulanan Şer'iyye Sicilleri bize bu konuda oldukça kolaylık sağlamaktadır. Bir şehri n tarihini araştırırken sicillerden yaralanabiliriz. Siciller bize hem kentin geçmişini gözler önüne sererken hem de şehre hâkim olan devletler hakkında da bilgi vermektedir. Yaptığımız bu transkripsiyon çalışmasıyla hem Kastamonu'nun geçmişini, burada yaşayan halkın yapısını hem de Osmanlı Devleti'nin idari, hukukî, siyasi, ekonomik yapısını gözler önüne serdik. Halkın mal paylaşımın ne şekilde olduğunu, miras, boşanma, olaylarının ne şekilde işlendiği yaptığımız çalışmada çeşitli örneklerle gösterildi. Bu olaylar çözüme kavuşturulurken şer'i ve örfi hukuktan yararlanılmıştır. 43 numaralı Şer'iyye sicilini Latin alfabesine çevirirken Kastamonu'nun önceden kullanılan köy, kasaba, mahalle isimlerini de ortaya çıkarmış olduk. Bizzat el yazması olan bu siciller bize Osmanlı devrindeki hukukun işleyişini, bu işleyişte yararlanılan kaynakları ve hukukun başında olan kişileri bize göstermektedir. Tarihi olayları anlatmada ana kaynaklar arasında bulunan siciller günümüzde arşivlerde muhafaza edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to understand the past events and to make connection between these particular events, we need to make the best use of the resources we obtained. The Sher'yye Sicil:i.e. the court records of the Ottoman Empire, are the main sources provided to us, which is convenient in this type of historical researches. To search the history of a city, we can use these records. These sources reveals the past events of a city while giving us information about the governing body there. With this transcription work, we have revealed the history of Kastamonu, the tecture of the locals and have unfolded the structure of the Ottoman Emire in terms of legal, political and economical administration. In our study, it has been shown how the division of property between locals and the inheritance in divorce are processed. On account of resolving these events, we benefited from Shar'i and customary. While transtlating the sources of the Sher'iyye number 43 to modern Turkısh with latin characters, we have also revealed the previously used names of villages and town of Kastamonu. This records, which are manuscripts, show us the functioning of the juristical system in the Ottoman period, the resources used in this procees, and the governing body. The court records, which are among the main sources for understanding historical events, are kept in archives today.