Hegel'de diyalektik yöntem
Dialectical method of Hegel
- Tez No: 308658
 - Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN ÇİLİNGİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Hegel felsefesi, Diyalektik, Mantık, Tarih, Bilinç, Hegel?s philosophy, Dialectically, Logic, History, Consciousness
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 124
Özet
Felsefe tarihinde birçok düşünür tarafından ele alınan ve uzun bir geçmişe yayılan, bu nedenle de felsefenin en tartışmalı kavramlarından biri haline gelmiş olan diyalektik yöntemin Hegel felsefesinde kazandığı anlamın sorgulanması bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Çalışmada Hegel'den önceki dönemlerde diyalektik üzerinde değerlendirmelerde bulunan düşünürlerin görüşlerine de yer verilerek, Hegel diyalektiğini ortaya çıkaran tarihsel ve düşünsel arka planı göstermek amaçlanmıştır. Bununla beraber Hegel'in diyalektik üzerine yükselen felsefi sistemi, mantık kavrayışı, tarih anlayışı ve bilinç konusundaki yaklaşımı, Hegel'in temel eserleri dikkate alınarak sorgulanmış ve sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dialectical method is argued by many philosophers in history. Therefore this method has become one of the most controversial concepts in philosophy. This thesis study named ?Dialectical Method of Hegel? attempts to analyse the meaning of the dialectical method in Hegel?s philosophy. In this context, the first section will be about dialectical thinkers who comments on the evaluation before Hegel. In this way historical and intellectual background of Hegel?s dialectic is discussed. The next two sections will be about the philosophical system of Hegel's dialectic, his conception of logic, perception of history and approach to consciousness.