Hegel's notion of the end of history
Hegel'de tarihin sonu kavramı
  1. Tez No: 105111
  2. Yazar: SAVAŞ YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hegel, Kojeve, Tarihin Sonu, Özgürlük, Devlet. iv, Hegel, Kojeve, End of History, Freedom, State. Ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz HEGEL'DE TARİHİN SONU KAVRAMI Yazıcı, Savaş Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet înam Eylül 2001, 98 sayfa“Tarihin sonu”' kavramı, Hegel'in tarih felsefesinin problematik kavramlarından biridir. Bu kavram. 20. Yüzyılda Kojeve ve Fukuyama'nın çalışmaları ile popülerleşmiştir. Bu çalışma,“tarihin sonu”kavramının, Hegel'in“Özgürlük”ve“Devlet”kavramları ile ilişkisini araştırmakta ve“tarihin sonu”ndan kastetdilenin. mutlak bir son olmadığım, aksine, Hegel tarafından, tarihsel olguları formüle etmek için ortaya atılan ve geçici bir kopuntuya işaret eden bir kavram olduğunu iddia etmektedir. Bu iddia, Hegel'in geleceğe dair tespitte bulunmayı reddedişi ve diyalektik yöntemin sonu olmayan bir yöntem olduğu savlan ile desteklenmektedir ve Hegel'e yöneltilen muhafazakarlık suçlamalarına da, yeni 'geleceklere' olanak tanıdığı için yanıt vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEGEL'S NOTION OF THE END OF HISTORY Yazıcı, Savaş M.S., Philosophy Department Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam September 2001, 98 pages The notion of the“end of history”is one of the most problematic concepts in Hegel's philosophy of history. The works of Kojeve and Fukuyama popularized this notion in 20 Century. This study explores the relationship of this notion with Hegelian concepts of Freedom and State and defends the idea that the notion of the“end of history”is not an absolute end but a provisional rupture, which is required by Hegel to formulate historical facts. This claim is supported by Hegel's repudiation of prophecy and interpreting his dialectical method as an eternal process. Every end of history is an opening of a new era or history. This interpretation also defends Hegel against the claims of being a conservative philosopher as he leaves the possibility of new 'futures' open.