Politik pazarlama ve AKP üzerine bir uygulama
Political marketing and a study on Justify and Development Party
  1. Tez No: 308657
  2. Yazar: LEMAN YEŞİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÖKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Pazarlama, Politik Pazarlama Karması, Seçim Kampanyası, Political Marketing, Political Marketing Matrix, Election Campaign
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Farklı menfaat ve düşünceler etrafında odaklaşan siyasal partilerin amacı, iktidarı elde ederek, savundukları görüş ve çıkarları hayata geçirmektir. Bu amaca ulaşabilmek için, siyasi partiler seçmenlerin oylarını etkilemek ve onları kendi taraflarına çekmek zorundadırlar. Siyasi parti lideri veya adaylarının seçimi kazanabilmeleri için, özellikle seçim dönemleri siyasal partilerce yapılan politik pazarlama faaliyetlerinin seçmenlerin tercihleri üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu çalışmanın amacı, 12 Haziran 2011 seçimlerinde %50 oy oranı ile büyük bir başarı sağlayan AKP'nin seçim kampanyası döneminde yapmış olduğu politik pazarlama uygulamalarının seçmenler üzerinde etki oluşturup oluşturmadığını belirlemektir. Bu doğrultuda AKP'ye oy veren seçmenlerin oyunu AKP'ye verme gerekçeleri, AKP'nin kampanya döneminde yaptığı politik pazarlama çalışmalarıyla bağlantılı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the political parties focused on differing interests and ideals is to achieve power and to implement and enliven their views of life and interests. In achieving their goals, political parties strive for drawing the attention of the voters and lure them into their own lines.Initial political marketing activities pursued by the political party leaders or by the candidates have a strong influence on the voters? preferences.The aim of this study is to determine the effects of the political marketing practices employed by the Justify and Development Party who achieved a great success, in the June 12, 2011 election, on the voters. To this end the reasons the voters cast their votes to Justify and Development Party and the political marketing campaigns employed by the Justify and Development Party are analyzed in unison.