Yerel yönetimlerde stratejik yönetim ve stratejik planlarla alan araştırması
Strategic planning and strategic management in municipal goverment: A case study
- Tez No: 308719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Plan, Stratejik Yönetim, Kamu Reformu, Yerel Yönetimler, Strategic Plan, Strategic Management, Government Reform, the Local Governments
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim, artan kamu harcamalarının bütçelere getirdiği mali yük ve artan eğitim düzeyi ile vatandaşın hizmet kalite beklentisinin artması, verdiği vergilerin nerelere harcandığını sorgulamaya başlaması kamu yönetimlerini değişmeye zorlamış ve daha planlı hareket etmeye itmiştir. Bu doğrultuda, kamu idareleri için yeni ve yenilikçi bir araç olan stratejik planlamanın etkili biçimde hayata geçirilmesi gündeme gelmiştir. Türkiye'de stratejik planlama özel sektörde daha eski olmakla birlikte, kamu alanında konunun gündeme gelmesi, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinin yansımasıyla başlamıştır.Bir süreç olarak stratejik planlama, kuruluşun uzun dönemde yaşamını devam ettirebilmek, ona sürdürülebilir rekabet üstünlüğü ve dolayısıyla ortalama kar üzerinde getiri sağlayabilmek amacıyla, eldeki üretim kaynaklarının etkili ve verimli olarak kullanılması, biçiminde tanımlanmaktadır. Stratejik yönetim ise, sadece ?planlama? unsurunu kapsayan bir anlayış olmadığı gibi sadece ?yönetim?i kapsayan bir kavram da değildir. Stratejik Yönetim Süreci genel anlamda (1)Çevre analizi; (2)Organizasyon yönü tespit edilmesi; (3) Organizasyon stratejisinin tespiti; (4) Organizasyon stratejisinin yürütülmesi; ve (5) Stratejinin kontrolü; aşamalarından oluşan 5 aşamalı bir süreç olarak tanımlanmaktadırBu çalışmada, stratejik planlamanın ve stratejik yönetimin, Türkiye'deki kamu sektörü ve yerel yönetim birimlerinden olan belediyelerde uygulanabilirliği araştırılmış ve bu doğrultuda İstanbul Güngören Belediyesi'nde yürütülen uygulamalı alan çalışmasına kapsamlı bir şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid changes in information communication technology, increasing public spending the financial burden to the budgets and increasing level of education and increasing the quality of service expectations of citizens, starting to question where taxes are spent was forced public administration to change and it provide to move more planned. In this direction, effective implementation of strategic planning for a new and innovative tools for public administrations has come into question. Strategic planning in the private sector in Turkey is much older. However, issues come to the agenda in the field of public, has started with reflection of Turkey's international relations.Strategic planning as a process is defined to use effective and efficient avaliable production resources for continue organization's life in the long term and provide it sustainable competitive advantage and hence return on average profit.. And the strategic management is not an understanding that includes elements of only the“planning”. Also it is not an understanding that includes elements of only the“management”. Strategic Management Process in general is defined 5-step process as (1) environmental analysis; (2) determination of the direction of the organization; (3) determination of Organizational strategy; (4) execution of Organizational strategy; and (5) control of strategy.In this study, strategic planning and strategic management, are investigated the applicability of to Public sector and municipal that is local governments in Turkey and in this direction, applied field work that carried out in Istanbul Gungoren municipality was mentioned in a comprehensive manner.