KOBİ'lerin sorunları ve çözüm önerileri; Bursa alan araştırması
SME's problem and solutions; Bursa of the study
  1. Tez No: 308738
  2. Yazar: SİBEL KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN SEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Finansal Sorunlar, Finansal Destekler, Bursa, Small Business, Financial Problems, Financial Supports, Bursa
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde Küçük Ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ'ler), küreselleşmenin yarattığı şiddetli rekabet ortamında ulusal ekonomilerin gelişmesi ve korunmasında önemli bir role sahiptirler. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılması, dengeli ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması, piyasa koşullarında meydana gelen değişmelere hızlı uyum sağlayabilen esnek üretim yapılara sahip olmaları nedeniyle ekonomide önemli bir yer tutmaktadır. Bu tez çalışmasında, öncelikle Türkiye'de ve dünyada KOBİ'lerin tanımları, avantajları ve dezavantajları, karşılaştıkları sorunlar, sorunlarının aşılması için finansal destek veren kuruluşlar, Türkiye ve Bursa ekonomisine etkileri hakkında bilgi verilerek, Bursa ili özelinde bir alan çalışması yapılmıştır. Bu çalışma ile Bursa'daki KOBİ'lerin genel sorunları ve özel olarak finansman sorunlarının incelenmesi ve bu sorunların nasıl aşılmaya çalışıldığının tespiti amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze anket tekniği uygulanmıştır. Bursa ilinde faaliyet gösteren seksen adet firmaya yapılan anket sonuçlarına göre, KOBİ işletmelerin büyük bir çoğunluğunun finansal sorun yaşadığı, bu finansal sorunlarını bankalar aracılığı ile aşmaya çalıştıkları ve finansman sorununun çözümü için gerekli finansman araçları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, Small And Medium-Sized Enterprises (SMEs), a severe competitive environment created by globalization of national economies have an important role in the development and maintenance. SMEs in developing countries such as Turkey, reducing unemployment and creating new jobs, ensuring balanced economic and social development, that can adapt rapidly to changes in market conditions as they have flexible production structures has an important place in the economy. İn this thesis, primarily in Turkey and the definitions of SMEs, advantages and disadvantages, problems encountered, organizations that provide financial support to overcome the problems, giving information about the effects of the economy of Turkey and Bursa, Bursa province in particiular made a field study. This study in Bursa with the general problems of SMEs and the financial problems of private investigation and determination of how these problems is to overcome and striving. Face-to-face survey research, qualitative research methods were applied technique. Eighty-two companies operating in the province of Bursa according to the results of the survey, the vast majority of SME businesses experienced financial problems, they work to overcome these financial problems through the banks and finance needed to tackle the problem of financing was concluded that they did not own enough information about the tools.