Müstecabizâde Esat Adil'in hayatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
The study on the life and works of Müstecabizâde Esat Adil
  1. Tez No: 308737
  2. Yazar: SEMA UĞUR KINAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Müstecabizade Esat Adil?s biography, literary personatily, works
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Müstecabizâde Esat Adil, edebî eserleriyle, araştırmalarıyla ve siyasî kişiliği ile dikkat çekmeyi başarmış bir edebiyat, kültür ve fikir adamıdır. Esat Adil, eserlerini üretirken değişik şair ve yazarlardan etkilenmiştir. Şair Atatürk inkılâplarına bağlı yenilikçi bir kişiliğe sahiptir. Bu çalışmaya, Müstecabizâde Esat Adil'in edebî eserleri üzerinde çok fazla durulmadığı için başlanmıştır. Bu sebeple onun edebî kişiliği ve eserlerini tahlil etme ihtiyacı hissedilmiştir. Amacımız Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın bu üretken ve başarılı sanatçısını edebiyatla ilgilenen çevrelere tanıtabilmektir.?Giriş? bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, çalışmanın sınırlılıkları verilmiştir. ?İlgili alan yazın? bölümünde tezin genel çerçevesi belirlenmiş ve konuyla ilgili daha önce yapılan araştırmalar verilmiştir. ?Yöntem? bölümünde, araştırmanın modeli, kapsamı ve araştırma sırasında uygulanan yöntem ve teknikler belirtilmiştir. ?Bulgular ve yorumlar? bölümünde, Esat Adil'in ilk önce hayatı ve yazı hayatıyla ilgili bilgiler bir sıraya konulmuştur. İlerleyen bölümde sanatçının bütün eserleri belirli bir sıra ile incelenmiştir. ?Sonuç? bölümünde, elde edilen bulgulara dayalı genel sonuçtan bahsedilmiştir. Bu çalışmada yararlanılan eserler, ?Kaynakça?da verildikten sonra son olarak Esat Adil'in kitapları ile gazete ve süreli yayınlarda çıkan yazıları kronolojik olarak listelenmiştir.Anahtar sözcükler; Müstecabizâde Esat Adil'in hayatı, edebî kişiliği, eserleri.
Özet (Çeviri)
Müstecabizâde Esat Adil is a man of literature, culture and headworker who has achieved to attract attention about his literary works, researches and political personality. Esat Adil, producing works of different poets and writers influenced. The poet is an innovative personality of Ataturk's Revolutions has. It has been started to that study because of not being existed too much on his literary works. For this reason, it has been felt that the need to analyze of his literary personality and his works. Our aim is to present this productive and successful artist of Turkish Literature in the period of Republic to groups of people who are interested in literature . In the ?Introduction“ part, the problem of the study, purpose of the study, importance of the study, and limitations of the study have been given. In the ?Literature? part, a general framework of thesis is determined and earlier studies on the subject have been given. In the ”Methods" part, the research model, the scope and research methods and techniques during the study have been indicated. In the ?Findings and İnterpretation? part, first the biography of Esat Adil and information about his literary personality are listed in order. In developing chapters, all of the artist?s works have been examined with a definite sequence. In the ?Conclusion? part, general results based on the finding of research have been mentioned. The finally in the ?bibliography? part, there are sources that we benefited from and writings of Esat Adil?s books, newspaper and periodical publication have been listed as a chronological and