Bilgi yönetimine dayalı halkla ilişkiler çalışmaları: Erciyes Üniversitesi akademisyenleri örneği
Knowledge management related public relations studies: An application sample on Erciyes University academians
- Tez No: 308806
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, bilgi yönetimi, bilgi toplumu, bilgi iletişim teknolojileri, Knowledge, knowledge management, information society, information communication technologies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
20'nci yüzyılda petrol en büyük servet görülürken 21'inci yüzyılda bilgi kaynaklarına sahip olmak, bilgiyi üretmek ve onun ticaretini yapmak önem kazanmıştır. Artık 21'inci yüzyılın serveti bilgi olmuştur.Dünya değiştikçe iletişim yöntemleri de değişmektedir. Teknolojideki hızlı değişim iletişimdeki değişimi de beraberinde getirmiştir. Son 30 yıl içerisinde üretilen bilgi son 500 yılda üretilen bilgiden fazladır. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve değişimler önemli ölçüde eğitim kurumlarını etkilemiştir.Bilginin önem kazandığı ve bilgi teknolojilerinin bu yeni toplumsal yapıyı biçimlendirmede itici rol üstlendiği çağımızda, bilgi yönetimi bütün kurumlar için özellikle de eğitim kurumları için önemli bir süreç olmuştur. Bilgi teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde gelişmesi ve yaygınlaşması ile eğitim kurumları da bilgi yönetim stratejilerini geliştirmek zorundadırlar. Eğitim kurumları dünyadaki gelişmelere paralel olarak çevreyle ve toplumla bütünleşmek ve çağın gereklerine uygun eğitimi gerçekleştirmek için gelişmek ve değişmek durumundadır. Kaldı ki eğitim kurumları diğer kurumlara göre bilgi ile daha çok iç içe olan kurumlardır. Bilgi toplumunu oluşturmada eğitim kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Bilgi toplumunda insanın bilgiyi en etkin ve en yararlı olarak kullanabilmesi için onun eğitimi her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır.Öncelikle bilgi toplumunda hızlı değişen bilginin hızına ayak uydurabilmek için bireylerin öğrenmeyi öğrenebilmesi gerekmektedir. Bireylerin, değişen hızlı bilgiye ulaşmaları, kendileri ile ilgili gelişmelerin ve tartışmaların dışında kalmamaları ve katılımcı vatandaşlar olabilmeleri için gelişen teknolojilere hakim olmaları gerekmektedir. Kişilerin bu temel beceriyi kazanmasının yanında tüm eğitim sistemleri de bilgi teknolojisi araçlarının getirdiği imkanlardan yaralanmalıdır.Bilginin, bilgiyi yönetmenin ve teknolojiyi kullanmanın önemli olduğu çağımızda bu araştırmanın, geniş bir kitleye öğretim hizmeti veren eğitim kurumlarında akademisyenlerin bilgi ve bilgi yönetimi ile ilgili tutumları, akademisyenlerin yeni iletişim teknolojilerine ilişkin tutumları ile akademisyenlerin halkla ilişkiler uygulamalarında bilgi teknolojilerini iletişim aracı olarak kullanıp kullanmadığını ve hedef kitlelerle tatmin edici bir iletişim oluşturup, oluşturmadığı açısından dikkat çekeceği düşünülmektedir.Bu noktadan hareketle, çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, öncelikle bilgi ve bilgi yönetimi kavramına yönelik bilgi yönetimi ve uygulama yönetimine ilişkin kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde ise bilgi toplumu ve eğitim, bilgi teknolojilerinin halkla ilişkilerde iletişim aracı olarak kullanılması kavramına yönelik eğitim kurumlarında halkla ilişkiler ve bilgi yönetimine ilişkin kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir.Araştırmanın üçüncü bölümünde eğitim kurumlarında bilgi teknolojilerinin halkla ilişkiler aracı olarak kullanılmasını ölçmek amacıyla eğitim kurumlarında halkla ilişkilere dayalı bilgi yönetimi çalışmasını analiz etmek amacıyla Erciyes Üniversitesi akademik personeliyle anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde çalışmadan elde edilen bulgular ışığında hipotezler test edilmiş; örneklem gurubunda demografik özellikleri, bilgi ve bilgi yönetimine ilişkin bilgi düzeyleri, yeni iletişim teknolojilerine ilişkin bilgi düzeyi ve kullanım alışkanlıkları ve halkla ilişkiler faaliyetlerinde bilgi yönetimi araçlarının kullanımına ilişkin görüşleri üzerine bulgulara yer verilmiştir.Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında ise çalışmadan elde edilen bulgular yorumlanarak tezin genel çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmamız sonucunda alan araştırmasına katılan Erciyes Üniversitesi akademik personelinin, Bilgisayar kullanım sürelerine ilişkin sahip oldukları görüşlerin, yeni iletişim teknolojileri kullanım sıklıklarının ve bilgi iletişim teknolojilerinin halkla ilişkilerde kullanımına yönelik tutumları onların cinsiyet, yaş, çalışma süresi, akademik unvan, unvanda bulunma süresi, eğitim düzeyi, görevde bulunma süresi ve bağlı olunan ana bilim dalına göre farklılaştığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 20th century petrolium was the biggest wealth. But in the 21st century having a knowledge sources , producing knowledge and commercing knowledge gained importance. Anymore knowledge had became the wealth of 21st century.Changing with the world also communication methods have been changed. Fast change in technology brought the communication change with together. Produced knowledge in the last 30 years is much more than the produced knowledge with in the last 500 years.The gained importance of the knowledge and the effective pushing role of knowledge technologies to the new society structure in our century, knowledge management for all the organisations especially for the educational organisations had became a very important process. With the very fast developments of knowledge tehcnologies and wide range usage of the knowledge technologies, educational organisations are forced to develop knowledge management strategies. Educational organisations, paralel to the developments in the world, must connect with the environment and society to create an appropraite education for the century needs, have to improve and change itself. Educational organisations compared with the other organisations are most related with the knowledge. Educational organisations have the biggest role to form information society. In the information society, people?s education gained the more importance to use the knowledge effectively and helpfully.First of all in the information society people?s of information society must learn the ?how to learn? to step down to the fast changing of knowledge speed. People of information society must have the knowledge of developing technology and they must not stay out of the developments and debates. People have to gain these skills and also all the educational systems have to have all resources that is created by the knowledge technologies.The usage of knowledge, knowledge management and technology are very important in our century. This study will point out to the large mass that, instructors which train the students, their attitude to the knowledge and knowledge management, their attitude to the new communication technology and their attitude to the their usage of new communication technology during the public relations activities. At this point the study consists of three parts. In the first part of the study, firstly knowledge and knowledge management concepts are reviewed literaturely with in the knowledge management and application management.The second part of the study is about the information society and education. In this part the concept of how the knowledge technologies are used in the public relations activities. And also how the public relations and knowledge management are used in the educational organizations. All these concepts are reviewed literaturely.In the third part of the study, we have studied about the how the knowledge technologies are used in the educational organizations during the communication with the students as a public relations activity. The study has aimed to explain the academicians thoughts about the knowledge technologies usage during the communication with the students as a public relations activity. For this a survey had been conducted between academicians in Erciyes University. In this section, we tested hypothesizes and evaluated the demographic characteristics of academicians, academicians thoughts about the knowledge and knowledge management, academicians attitudes for the usage of new communication technologies and the thoughts of academicians which is the new knowledge technologies are being used during the communication with the students as a public relations activity. In the last part of the study, we have tried to make a general evaluation on the study and offered some suggestions. As a result of the study, we have reached strong findings that Erciyes University?s academicians which are conducted the survey, the thought about the usage of computer of academicians, the frequent usage of the new communication technologies and the usage of knowledge communication technologies in the public relations activity chances according to the academicians? gender, age, working years, academic title, years passed in the academic title, education type, years passed in the duty and main science branch.