Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın din-ahlak ilişkisi problemine yaklaşımı
Rıza Tevfik Bölükbaşı's approach to the problem of the relation between religion and ethics
  1. Tez No: 308880
  2. Yazar: MAHMUT ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rıza Tevfik Bölükbaşı, Felsefe, Din, Ahlak, Din ? Ahlak İlişkisi, Din Felsefesi, Riza Tevfik Bolukbasi, Philosophy, Religion, Ethics, Religion Ethics Relation, Philosophy of Religion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Din ve ahlak, beşerî hayata anlam ve değer katan iki alandır. Bu alanlar arasında; farklı açılardan incelenmesi mümkün felsefi, sosyolojik, tarihi, psikolojik, siyasi vs. bir münasebetin olduğu veya felsefî gerekçelerle bir ilişki problemi oluşturma çabalarının görüldüğü düşünce ve kültür tarihinde malum bir konudur. Bu çalışmamızda din ve ahlak alanlarına bağlı olarak din ? ahlak ilişkisi problemi ve bu problem çerçevesinde tartışılması mümkün bazı felsefi problemler, II. Meşrutiyet feylesofu Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın din ve ahlak ile ilgili görüşlerine odaklanılarak incelenmiştir.Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın Din ? Ahlak İlişkisi Problemine Yaklaşımı isimli çalışmamızda din ve ahlak, aralarındaki ?ilişki? problemi bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma konumuz, Rıza Tevfik'in agnostik sayılabilecek tekâmülcü felsefi düşüncesi paralelinde ve din felsefesinin bazı konusal problemleri kapsamında genel olarak din, dinin önemi, Allah'ın varlığı ve sıfatları; ahlak, ahlak felsefesi, ahlakın gerekliliği, din ve ahlak felsefesi açısından bazı konu ve kavramlar; din ile ahlak arasındaki ilişki sorunu, bu sorunun farklı versiyonlarının farklı açılardan tartışılması ve din ? ahlak ilişkisi problemi ekseninde bazı felsefi meselelerin tartışılması gibi başlıklar çerçevesinde işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Religion and ethics constitute two powerful sources of meaning and value in human life. In the history of thought and culture we plainly see that some philosophical, sociological, historical, psychological and political correlations are considered to exist between these two sources or at least it is supposed to represent deep relational issue. In this dissertation we focus on Riza Tevfik Bolukbasi?s, the philosopher of II. Consitutional Monarchy Period (II. Meşrutiyet), views and ideas on religion and ethics in the context of their mutual relation issue.Riza Tevfik Bolukbasi?s Approach to the Relation Between Religion and Ethics entitled dissertation is considered to investigate philosopher?s thoughts about religiona and ethics based on their mutual relation. Our main research objectives in this paper were religion, its importance and influence, existance and attributes of God, morality, philosophy of ethics, necessity of ethics, some special topics and concepts in the light of philosophy of religion and ethics, problem of relation betwen religion and ethics etc. along with Riza Tevfik?s philosophical thought which can be seen as an agnostic and evolutionary.