Temettuât defterlerine göre (H. 1260-1261) Danişmendli kazasının sosyo-ekonomik yapısı
According to the Temettuât registers (H. 1260-1261) the socio economic structure of Danişmendli township
- Tez No: 308907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSOY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 1861, Danişmendli Kazası, Temettuât Defteri, Ziraat, Hayvancılık, Gelir Kaynakları, Vergi, Ekonomi, 1861, Danişmendli, district, Temettuât Book, agriculture, animal husbandry, Sources of ıncome, Tax, Economics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada; Hüdavendigar Eyaletine bağlı Karahisar-ı Sahib Sancağı sınırları dâhilinde bulunan Danişmendli Kazası köylerinin, XIX. Yüzyıl ortalarındaki sosyo-ekonomik ve demografik yapısı ele alınmıştır.Kullanılan temel kaynak, 1844-45 yıllarına ait Temettuât Defterleri (ML_VRD_TMT_d_ 13178-86) olup, yapılan inceleme sonucunda Danişmendli Kazasının demografik yapısı, tarım ve hayvancılık ile ilgili faaliyetleri ile bunlardan elde edilen gelirler ve vergiler tespit edilmiştir.Danişmendli Kazası, günümüzde Afyonkarahisar ili Dinar İlçesi sınırlarında yer alan, Osmanlı döneminde idare merkezi ve ticaret yolları güzergâhında bulunan ve dokuz köyden oluşan bir yerleşim yeridir. Bu tez çalışmasında Danişmendli Kazasının nüfusu, tarım arazileri, tarımsal üretim, hayvan sayıları gibi bilgilerle birlikte, meslekler, sülaleler ve ödenen vergi miktarları tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre bu dönemde Danişmendli daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve nüfusunun tamamı Müslüman olan bir Osmanlı kazasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the socioeconomic and demographic structure of Danişmendli Township, which is located within the boundaries of Sahib-i Karahisar Sanjak, in the province of Hudavendigar, has been examined. Located within the boundaries of the Sanjak Sahib Karahisar Danişmendli Accident is a settlement consisting ofnine villages. The main source used, temettuat books fort he years 1844-45 (ML_VRD_TMT_d_13178-86) and the demographic structure of district Danişmendli result of the investigation, agriculture and animal husbandry and related activities and revenues from these taxeshave been identified. Danişmendli district, now located in Afyon province in Dinar district, and the Ottoman period, the administration center of trade routes and the route is a settlement. he aim of this study is to determine the demographic structure, agricultural lands, agricultural production, the number of animals, occupations, families, and the amount of taxes paid in Danişmendli district. According to the information gathered, Danişmendli is an Ottoman township with a whole population of Muslims who are engaged in agriculture and animal husbandry in the above mentioned period.