Şeyhülislâm Yahyâ'nın gazellerinde âşığa ve sevgiliye ait unsurlar
The elements related to lover and beloved one in the ghazals of Şeyhülislâm Yahyâ
  1. Tez No: 308923
  2. Yazar: SİNEM KARÇEBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL MİNE YEŞİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevgili, Âşık, Şeyhülislâm Yahyâ, Gazel, Beloved, Lover, Şeyhülislâm Yahyâ, Ghazal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Şeyhülislâm Yahyâ, güzel ve zarif gazelleriyle 17. yüzyıl Divân şiirine sanat havası katan en önemli şairlerden biridir. Şiirlerinde sade, yalın bir dil kullanmıştır. Tez konumuz ?Şeyhülislâm Yahyâ'nın Gazellerinde Âşığa ve Sevgiliye Ait Unsurlar?dır. Yapılan çalışma sonunda devrinin hemen bütün önde gelen şair ve yazarlarının saygısını, sevgisini kazanan; çağdaşı pek çok kişinin de övgüsüne mazhar olan Yahyâ'nın şiirlerinin engin bir manaya sahip olduğu görülüyor. Şeyhülislâm Yahyâ'da aşk, yeryüzünün en gizemli kelimelerindendir. Anlamı bilinemez, açıklanamaz. Şeyhülislâm Yahyâ, aşkla ilgili her türlü acı, sıkıntı, mutluluk, ilgi, yakarış gibi içli duyguları gazellerinde işleyerek âşığın ve sevgilinin tanımını en güzel şekilde yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Şeyhülislâm Yahyâ who gives artistry impetus to 17th century Divan poetry with his beautiful and elegant ghazals is one of the most important poets of his time. In his poems, he uses plain and simple kind of language.The subject of thesis is ?The Elements Related to Lover and Beloved One in the Ghazals of Şeyhülislâm Yahyâ?. In this study, Yahya?s poems which has the respect and love of almost all the leading poets and writers of his time and the praise of his contemporaries seem to have profound meaning. In Yahya?s poems, the love is one of the most mystical words of the Earth. Its definition is unknowable and inexplicable. By operating all kinds of pain, distress, happiness, interest and intimate feelings about the love, Yahya defines the lover and the beloved one in the most beautiful way in his ghazals.