Resimli Kitap dergisinin incelenmesi: 9-16. sayılar
The analysing of Resimli Kitap journal: 9-16. volumes
- Tez No: 308924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet Dönemi, Dergi, Resimli Kitap, Metin, İnceleme, Constituional Period, Magazine, Resimli Kitap, Text, Research
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 557
Özet
II. Meşrûtiyet'in ilânından hemen sonra yayımlanmaya başlayan ve bu dönemin önemli dergilerinden biri olan Resimli Kitap dergisinin yayım hayatı 5 seneden fazla sürmüştür. Bu süreçte dergi, 9 cilt 51 sayıya ulaşmıştır. Bizim incelememiz ise, derginin 9?16. sayılarını kapsamaktadır. Resimli Kitap, gerek içerik bakımından gerekse de görsel malzeme açısından oldukça zengin bir dergidir.Bu çalışma ?Ön Söz?, ?Giriş?, ?Sonuç?, ve ?Kaynakça? dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş'te devrin sosyal, siyasal ve kültürel yapısı ile basın faaliyetleri hakkında genel bir bilgi vermeye çalıştık. I. Bölüm'de hem derginin biçim ve içerik açısından bir incelemesini yapmaya çalıştık, hem de bu dergi üzerinde çalışma yapmak isteyecek olanlara da kolaylık sağlayabilecek bir dizine yer verdik. Biçim bakımından yaptığımız incelemede derginin biçim özellikleri, amacı, yazar kadrosu ve yayımcısı hakkında bilgi verdik. Bununla birlikte bu kısımda ayrıca derginin ihtiva ettiği reklâm, ilân, tanıtım yazıları ve bilmecelere ait ayrıntılar ile derginin sayısal görünümünü ifade eden tablolar da bulunmaktadır. İçerik incelemesinde ise edebiyat konulu yazıları türlerine göre sınıflandırarak incelemeye çalıştık. Edebiyat dışı olarak tasnif ettiğimiz metinler hakkında ise genel bir bilgi vermekle iktifa ettik. Bu bölümde yer alan Dizin kısmında da Kronolojik, Yazar Adına Göre (Alfabetik) ve Tematik olarak bir sınıflandırma yaptık. Ayrıca Resimli Kitap dergisinin görsel zenginliğini oluşturan Fotoğraf, Resim, Tablo ve Karikatürlerle ilgili bir dizini de yine bu bölümün sonuna ekledik.II. Bölüm'de ise 9?16.sayılarda yer alan edebiyat ve sanat konulu metinlerin çeviriyazılarını sunduk.
Özet (Çeviri)
Published immediately after the proclamation of the Second Constitution and being one of the major magazines of this period,the life of Resimli Kitap magazine took more than five years. In this process, the magazine reached to 9 volumes and 51 issues.However, our research covers 9-16. issues of the magazine.Resimli Kitap is a rich magazine both in content and visual material.This research consists of two main sections apart from ?The Foreword?, ?Introduction?, and ?Bibliography? parts. In the Introduction section, we tried to give overview information about the social, political, cultural structure and press activities of the era. In section I, we tried to examine both format and content of the magazine and we gave place to an index which is going to help those who would like to research on the magazine. In the research on the format of the magazine, we provide information about the format characteristics, aim, author staff and the publisher of the magazine. In addition, there are advertisements, announcements, promotional articles and riddles embodied by the magazine as well as details concerning the riddles and tables expressing the statistical appearance of the magazine. However, in the magazine?s editorial review, we attempted to analyze the articles on literature by classifying them according to their genre. We believed it to be satisfactory to provide a guideline about the texts that we categorize as non-literary. In Index part of this section, we classified Chronologically, by Author Name (alphabetically) and Thematically. Besides, we added an index at the end of this section related to the Photography, Picture, Table and Cartoons all of which comprised the visual affluence of the magazine, Resimli Kitap.In section II, we presented transcriptions of the texts partaking in 9?16. issues.