Yerel yönetimlerde norm kadro uygulaması-taşeronlaşma ve etkileri
Norm staffing application in municipal administration-sub-contracting and effects
- Tez No: 308948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYHAN GENÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, taşeronlaşma, yerel hizmet, Norm Kadro Uygulaması, Privatization, Sub-contracting, local services, Norm Staffing Application
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Küreselleşme, ulusal ekonomiye dayalı bir düzenden, çokuluslu şirketlerin ve uluslararası örgütlerin egemenlik kurduğu bir düzene geçişi ifade etmektedir. Küreselleşme devletin ekonomik yaşamdan çekilmesini öngören bir anlayıştır. Devletin sosyal niteliğinin zayıfladığı ve toplumsal uzlaşıdan uzaklaştığı neoliberal süreçte, devlet-vatandaş ilişkileri değişmiştir.Özelleştirme uygulamalarının salt merkezde değil, yerel yönetimler de de uygulandığı görülmektedir. Yerel yönetimler maliyeti azaltma ve kaynak yetersizliği gibi gerekçelerle hizmet özelleştirmesi yöntemlerini uygulamaktadırlar. Devlet yasal düzenleme ve uygulamalarla özelleştirmeyi zorunlu kılar hale getirmiştir. Yerel yönetimler hizmet sunmaktan çok hizmetin sunulmasına aracılık eden kamu kurumları olmuşlardır.Yerel yönetimlerde taşeronlaşma uygulamalarının etkinliği, hem belediye işçilerini hem de çalışma koşulları ve sosyal haklar açısından taşeron firmada çalışan işçileri etkilemiştir. 2006 yılı itibariyle Bakanlar Kurulu kararıyla ortaya konan ?Norm Kadro Uygulaması? ile kamu örgütlerinde kamu hizmetine bakış ve çalışma ilişkileri değişim göstermiştir. Bu uygulama ile taşeronlaşma zorunlu hale gelmiş, işçi bu yeni yapı içerisinde sendikasızlaşma, sosyal haklar, ücret, çalışma koşulları açısından sorunlarla karşılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization signifies the transformation from a system based on national economy to one that is dominated by multi-national companies and international organizations. Globalization is an understanding based on the withdrawal of the state from economic life. In the neo-liberal process that the social quality of the state weakens and it is distanced from societal accord, the state-citizen relations are altered.It can be witnessed that privatization efforts are not only limited to the central administration but also spread to the local administrations. Local administrations implement service privatization methods asserting reasons such as cost reduction and resource scarcity. State has almost rendered privatization a mandatory process through legal arrangements and applications. The local administrations, rather than being entities providing services, have become public institutions acting as intermediaries in offering of services.The effective utilization of sub-contracting firms by local administrations has had an impact, both in terms of working conditions and social rights, on both the municipality workers, as well as the workers employed by sub-contracting firms. The ?Norm Staffing Application? that has been established under a Cabinet decision as of the year 2006, the work relations at public institutions as well as the way public services are viewed have been changed. With this application, sub-contracting has become mandatory, exposing the workers to problems related to de-unionization, social rights, wages, and working conditions.