Seyyid İsmail Hakkı (Mislî) Dîvânı
(Mislî) Dîvânı of Seyyid İsmail Hakkı
- Tez No: 309019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk Edebiyatı, Mislî Dîvânı, Seyyid İsmâil Hakkı, Mevlevîlik, Old Turkish Literature, Mislî Dîvânı, Seyyid İsmâil Hakkı, Mawlawiyya
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 557
Özet
Tez konumuz olan Seyyid İsmâil Hakkı (Mislî) Dîvânı, Türk Edebiyatı'nın bütün türlerinde Batılılaşmanın başladığı Tanzîmât Devri Türk Edebiyatı'nın tam ortalarında bir tarihte, 24 Mart 1870'de tamamlandığı hâlde hiç bilinmeyen, tanınmayan bir eserdir. Bizim bu tezimizdeki gâyemiz, bu yazma dîvânın edebî kıymetini ve bu dîvânında Mislî mahlasını kullanan Seyyid İsmâil Hakkı Efendi'nin şahsiyetini ve sanatını tanıtmaktır. Giriş'te; Mislî Dîvânı'nın tek yazma nüshası olan bu İstanbul Üniversitesi 318 No'lu Nüshası'nın ve bu yazma nüshadan hareketle çıkardığımız şâiri Seyyid İsmâil Hakkı ile alakalı kısa bilgi; Birinci Bölüm'de Seyyid İsmâil Hakkı'nın hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri; İkinci Bölüm'de Seyyid İsmâil Hakkı'nın şiirlerinin şekil özelliklerinin incelenmesi; Üçüncü Bölüm'de Dîvân'ı oluşturan şiirlerin muhtevâ olarak incelenmesi; Sonuç Bölümü'nde eser hakkında şahsî kanaat ve değerlendirmemiz; Metin Bölümü'nde çalışmamıza merkez teşkîl eden Mislî Dîvânı'nın transkripsiyonu; Kaynakça Bölümü'nde de buraya kadarki bölümlerde kullandığımız kaynakların isimleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
?(Mislî) Divânı of Seyyid İsmâil Hakkı? which is topic of my thesis, one of the work that has been completed in exactly in the middle of a date Reforms Era of Turkish Literature which began to Westernization in all kinds of Turkish Literature 24 March 1870, how in case no unknown, unrecognized. Our aim in this thesis; to explain, literary value of this hand-written dîvân and Seyyid İsmâil Hakkı Efendi?s personality and literary artifice, who used Mislî as pseudonym in his dîvân. In introduction, brief information about one and only hand-written copy of Istanbul University Number of 318 Copy of Mislî Divânı and this hand-written copy?s poet Seyyîd İsmâil Hakkı. In First Section, Seyyid İsmâil Hakkı?s life, literary personality and works are available. In Second Section, Seyyid İsmâil Hakkı?s poem?s have been examined in respect to their formations. In Third Section, poem?s that compose Dîvân have been examined. In Result Section, our conviction and evaluation about this Dîvân. In Text Section, Mislî Divân?s transcription which is our main study is available. And In Reference Section, the names of the sources that have been used for all sections until here are located.