Seyyid Mehmed Emin Baba: Hayatı edebi kişiliği divanı ve incelemesi
Seyyid Mehmed Emin Baba: His life literary character divan and examination
  1. Tez No: 296362
  2. Yazar: ABDULKADİR KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. İRFAN AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Mehmed Emin Baba, NiyÀzì-i Mısrì, halvetìlik, divan, Seyyid Mehmed Emin Baba, NiyÀzì-i Mısrì, halvetìness, divan
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 450
Özet
Seyyid Mehmed Emin Baba XVII. yüzyılın sonları ile XVIII. yüzyılın baŞları (ö. 1718) arasında Bursa'da yaşamış, çeşitli medreselerde görev yapmış, NiyÀzì-i Mısrì'nin önde gelen halifelerindendir. Şeyhinden aldığı icazetle Uludağ eteklerinde kendi evinde çarŞamba akşamları Mısriyye usulünce ayin icra etmiŞ ve mürid yetiŞtirmiştir. Başta İsmail Hakkı Bursevì olmak üzere dönemin meşhur sufileriyle iyi ilişkileri olduğu nakledilir. Seyyid Mehmed Emin Baba Divanı'nın elimizde tek nüshası bulunmaktadır. DìvÀn baştan sona tasavvufì mahiyettedir. NiyÀzì-i Mısrì Dìvanı ile benzerlik gösterir. Arapça ve Farsça'ya vakıf olan şair, yer yer Eski Anadolu Türkçe'sinde yer alan kelimeler kullanmıştır. Sade bir dil kullanmış, birçok mutasavvıfın divanında olduğu gibi hece veznini de sıkça kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
Seyyid Mehmed Emin Baba one of the pioneers of the caliphs og NiyÀzì-i Mısrì who lived at late og XVIII. century and early periots of XVII. century. He lived in Bursa and worked in various madrasahs. Takıng permission from sheikh, he gave lessons in his own house in accordance with Mısriyye form at nights and mornings. He is stated to have good relationships with the famous sufis of period.Especially with İsmail Hakkı Bursevì. We have a single copy of Seyyid Mehmed Emin Baba. Divan is throughtly sufistic composition. It shows similarity with DivÀn of NiyÀzì-i Mısrì. Poet, very competent on Arabic and Persian, from place to place used words that include ind old Anatolian Turkish. A simple language has used, syllabic meter has constantly used like many sufi divans.