Theatrical performance, everyday life experience & transformation: Zeytinburnu People's Theatre
Tiyatral performans, gündelik hayat deneyimi ve dönüşüm: Zeytinburnu Halk Sahnesi
- Tez No: 309028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA NEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Anthropology, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tiyatral Performans, Gündelik Hayat, Gençlik, Dönüşüm, Theatrical Performance, Everyday Life, Youth, Transformation
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez tiyatronun gündelik hayatla etkileşimi ve tiyatral performansın dönüştürücü potansiyelini analiz etmektedir. Çalışmanın odak noktasını İstanbul'un göç bölgelerinden biri olan Zeytinburnu'nda, çocuk ve gençlerden oluşan amatör bir tiyatro grubu oluşturmaktadır. Grup üyesi gençler etnisite, aile, toplumsal cinsiyet ve sınıf gibi temalarda oyunlar sahnelerken bir yandan da bu temaların içerdiği meseleleri gündelik hayatlarında deneyimlemektedirler. Gruptaki genç üyelerin anlatıları tiyatral etkinliğin dönüştürücü potansiyelinin altını çizmektedir. Bu dönüştürücü potansiyel hem çekişmeli grup dinamikleri ile hem de tiyatro topluluğunu ve özneleri etkilemekte olan daha geniş toplumsal bağlamın etkileri ile sınırlanmaktadır. Tiyatral performansın alternatif ve politik yönleri gruptaki gençlerin tiyatral performansı gündelik hayat performansı ile ilişkili olarak nasıl deneyimlediklerine odaklanarak tartışılmıştır. Bu çalışma, tiyatral performansın işlevi ve politik ve tiyatral olanın ilişkisine dair yeni tartışma noktaları öne sürmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the interplay between everyday life and theatre, and the transformative potential of theatrical performance. The focal point of the study is an amateur theatre group composed of children and youth people in Zeytinburnu which is one of the migration districts of İstanbul. Young members of the group while staging stories of themes such as ethnicity, family, gender and class as well as experience issues of those themes in their everyday lives. The narratives of the young people in the group highlight the transformative potential of theatre activity. This transformative potential is limited with both the contentious group dynamics and the larger social context affecting the agents and the community of theatre activity. The alternative and political aspects of theatrical performance are discussed focusing on how youth in the group experience the process of theatrical performance in relation to everyday life experience. This study aims to point out new discussions concerning the function of theatrical performance and the contact between political and theatrical.