Çambaşı Göleti (Kabadüz, Ordu) fitoplanktonu ve trofik yapısının incelenmesi
Investigation of trophic status and phytoplankton of Çambaşi Pond (Kabadüz, Ordu)
- Tez No: 309103
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çambaşı Göleti, fitoplankton, trofik durum indeksi, kümeleme, Shannon, Çambaşı Pond, phytoplankton, trophic state index, cluster, Shannon
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çambaşı Göleti fitoplanktonu, mevsimsel değişimi ve bu değişime etki eden fiziksel ve kimyasal faktörler Nisan 2009 ? Mart 2010 tarihleri arasında incelenmiştir. Fitoplanktonda Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanobacteria, Euglenozoa, Dinoflagellata, Heterokontophyta, Streptophyta ve Ochrophyta divizyolarına ait toplam 99 takson tespit edilmiştir. Fitoplanktonda ışık ve sıcaklık gibi fiziksel faktörler alg türlerinin gelişmesinde sınırlayıcı etki göstermiştir. Klorofil-a miktarı çoğu zaman fitoplankton yoğunluğuna paralel bir gelişim göstermiştir. Araştırma alanında tür sayısı bakımından Bacillariophyta ve Chlorophyta üyeleri, tür yoğunluğu bakımından ise Dinoflagellata ve Ochrophyta üyeleri dominant olmuştur. Dinoflagellata'dan Peridinium willei Huitfeldt-Kaas türü 2009 yaz mevsimi ve sonbahar mevsiminde artışlar göstermiştir. Ochrophyta'dan Synedra nana F.Meister 2009 yılı Ağustos ve Eylül aylarında aşırı çoğalma yapmıştır. Örnek alma istasyonlarının farklı derinliklerinde, fitoplankton tür çeşitliliğinde bir değişiklik görülmemiştir. Yüzeyde daha çok Chlorophyta ve Bacillariophyta üyeleri hâkim iken, 5 m derinlikte Dinoflagellata ve Ochrophyta üyeleri hâkim olmuştur. Hem kümeleme analizi hem de Shannon-Weaver analizi sonuçları yaz ve sonbahar ayları arasında bir benzerliğin olduğunu ortaya koymuştur. Yüzeyde türce benzerlik oranı en yüksek istasyon 2009 Mayıs ayında 1,526 bits katsayısı ile 2. istasyon olmuştur. Çambaşı Göleti'nde TSI(SD), TSI(Kl-a) ve TSI(TP) sonuçlarının birbirine çok yakın olmadığı görülmüştür. Tüm örneklemeler sonucunda TSI(ORT) değeri 52.84 olarak hesaplanmıştır. Fitoplankton bileşik oranı, baskın cinslerin durumu ve trofik durumu en iyi yansıtan klorofil-a indeks sonuçlarına göre göl oligo-mezotrofik özelliktedir.
Özet (Çeviri)
Phytoplankton of Çambaşı Pond, its seasonal variation, physical and chemical factors that effect this variation were researched between April 2009 and May 2010. A total of 99 taxa belonging to Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanobacteria, Euglenozoa, Dinoflagellata, Heterokontophyta, Streptophyta ve Ochrophyta were identified. Physical factors such as light and temperature had revealed limiting effect on the growing of the algal species in phytoplankton. The amount of chlorophyll-a was mostly in positive relation with density of phytoplankton. While Chlorophyta and Bacillariophyta members were dominant in terms of species number, Dinoflagellata and Ochrophyta were dominant in terms of species abundance in the study area. Peridinium willei Huitfeldt-Kaas from Dinoflagellata showed an increase in summer and autumn in 2009. Synedra nana F.Meister from Ochrophyta was found to be bloomed in August and September in 2009. No significant change was observed in species diversity of phytoplankton in various depths of the sampling stations. While mainly Chlorophyta and Bacillariophyta members were dominant in surface, Ochrophyta and Dinophyta members were dominant in 5 m depth. Both the results of Cluster and Shannon-Weaver analysis exposed a similarity between summer and autumn months. In the surface, the highest value for species diversity index occurred with 1.526 in May 2009 in St.2. In Çambaşı Pond, TSI(SD), TSI(Kl-a) and TSI(TP) values were not showed similarity results. In the study period TSI(m) value was estimated as 52.84. According to the rate of composed Phytoplankton, the state of the dominant genus and clorophyll-a index showing the tropic best, the pond is oligo-mezotrophic.