Hasanlar Baraj Gölü (Düzce) ve çevresinin florası
The flora of Hasanlar Dam Lake (Düzce) and its surroundings
  1. Tez No: 309207
  2. Yazar: NEVAL GÜNEŞ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN EFE, YRD. DOÇ. DR. NECMİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Botany, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Raunkiaer, Hasanlar Barajı, Yığılca, Düzce, Flora, Raunkiaer, Hasanlar Dam Lake, Yığılca, Düzce
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu çalışma Hasanlar Baraj Gölü (Düzce) ve Çevresinin Florası adı altında Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Orman Botaniği Programında yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır.Hasanlar Barajı Düzce'nin kuzey doğusunda, Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Araştırma alanının toplamı 5000 ha'dır. Yüksekliği 100 ile 1200 m yükseklikler arasında değişmektedir. Araştırma alanı, Avrupa- Sibirya Flora alanı ile Akdeniz Flora alanının geçiş zonunda bulunmaktadır.2007 ve 2008 yıllarında yapılan 48 arazi çalışması sonucunda 1303 adet bitki toplanmıştır. Teşhisler sonucunda 93 familya ve 295 cinse ait 537 takson tespit edilmiştir. Araştırma alanı, Flora of Turkey'in kareleme sistemine göre A3 karesi içerisindedir. Teşhis edilen bitkilerden 62 adedinin A3 karesi için yeni kayıt olduğu saptanmıştır. Toplanan bitkilerden 16 adedi endemik olup, endemizm oranı % 2, 98'dir. Alandaki bitkiler fitocoğrafik bölgelere göre şöyle dağılım göstermektedir: Avrupa-Sibirya elementleri: % 25.33, İran-Turan elementleri: % 1,67 Akdeniz elementleri % 14,15'tür. % 58.85 ise geniş yayılışlı ya da fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenlerdir.En çok cins içeren familya 34 cinsle Asteraceae (Compositae), en çok tür içeren familya 66 türle Fabaceae (Leguminosae) , en büyük cins ise 12 taksonla Trifolium olmuştur.Raunkiaer'in hayat formlarına göre dağılım ise şöyledir: 79 (% 14.71 ) Phanerophytes, 19 (% 3.54) Chamaephytes, 232 (% 43.20) Hemicryptophytes, 55 (%10.24) Cryptophytes [48 (% 8.94) Geophytes + 7 (%1.30) Hydrophytes] ve 139 (% 25.88) Therophytes. 13 (% 2.43) taksonun hayat formu ise bilinememektedir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared under the title ?The Flora of Hasanlar Dam Lake (Düzce) and its Surroundings? as a master thesis at the Department of Forest Engineering, Institute of Natural Science, University of Düzce.The Hasanlar Dam Lake is situated at the northestern part of Düzce, in the northern part of The Western Black Sea Region. The total research area is 5000 ha and the elevation of the area varied between 100 and 1200 metres above the sea level. The study area is located the transition zones between two different phytogeographyc regions namely the Euro-Siberian and the Mediterranean Flora.1300 specimens were collected during 48 field trips in the research area in 2007 and 2008. 93 families, 295 genus and 537 taxa were identified. The study area is in the A3 square according to the Flora of Turkey?s grid system. 62 of the identified specimen were the new record for the A3 square. The 16 of the collected specimen were endemic, and endemism ratio is % 2.98. The rates of taxon belonging to the certain phytogeographical regions are as follows: Euro-Siberian elements: % 25.33, Irano-Turanian elements: % 1.67, Mediterranean elements: % 14,15 The rates of cosmopolitan and phytogeographycally unknown species are % 58.85.The largest family was Asteraceae (Compositae) with 34 genus, the family including the most species was Fabaceae (Leguminosae) with 66 species and the largest genus is Trifolium with 12 species.The plant life froms of Raunkiaer systems that were identified in the study area included 79 (% 14.71 ) Phanerophytes, 19 (% 3.54) Chamaephytes, 232 (% 43.20) Hemicryptophytes, 55 (%10.24) Cryptophytes [48 (% 8.94) Geophytes + 7 (%1.30) Hydrophytes] and 139 (% 25.88) Therophytes. 13 (% 2.43) taxa life forms were unknown.