Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) sorunları, Düzce ili Orman Ürünleri Sanayisi örneği
Problems of small and medium sized enterprises, an example of the Forest Products Industry in Duzce
- Tez No: 309213
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA SEVİM KORKUT, PROF. DR. M.NAFİZ DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, KOBİ, Orman Endüstrisi, Düzce, Small and Medium-Sized Enterprises, SME, Forest Industry, Düzce
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma ?Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Sorunları, Düzce İli Orman Ürünleri Sanayisi Örneği? adı altında Düzce Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır.Küçük ve orta ölçekli işletmeler ülke ekonomisinde rekabet ortamının gelişmesi ve ekonomik hayatın sağlıklı olarak işleyebilmesi için olmazsa olmaz kurumlardır. KOBİ'lerin istihdam, üretim, ihracat, katma değer ve yatırım içindeki payları her geçen gün artmaktadır.Bu çalışmada“küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeleri”deyimi ile çizilen kavramsal çerçeveyi iyi bir şekilde tanıyıp tanımlamaya ve bu çerçeve içinde bir alan araştırması yaparak sistematik bir inceleme gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Ülkemiz ekonomisinde ve Düzce İli ekonomisinde de bu denli önemli bir konuma sahip olan küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayisi işletmelerinin çeşitli sorunları olduğu bilinmektedir.Bu amaçla Düzce İlinde orman ürünleri sanayisinde faaliyet göstermekte olan 43 KOBİ ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır.Anket verileri doğrultusunda KOBİ'lerin sorunlarına değinilmiş, sorunların temelinde finansman yetersizliğinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared under the title ?Problems of Small and Medium Sized Enterprises, an Example of The Forest Products Industry in Duzce? as a master thesis at the Department of Forest Products Engineering, Institute of Natural Science, University of Düzce.Small and medium-sized enterprises are essential institutions in the competitive environment, for the development of national economy and healthy functioning economic life. The share of SME?s in employment, production, exports, value added and investment is increasing every day.In this study, with“small and medium-sized industrial enterprises”statement, the conceptual framework is drawn to recognize and to define the framework in a good way and try to perform a systematic investigation by doing research in this field. In the economy of both our country and Düzce, small and medium-sized enterprises in forest products industry which has such an important position, is known to have various problems.For this purpose, a survey was conducted with 43 SME which are active in the forest products industry of Düzce. The survey data and issues are addressed to the lack of funding for SMEs as a main problem.