Bolu Kentinde peyzaj çalışmalarında kullanılan bazı bitkilerin çelikle üretimi
Propagation of some plants used ın landscape works in Bolu in different media by cuttings
  1. Tez No: 309212
  2. Yazar: İLKNUR ÖZKÖK KAŞIKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı çınar yapraklı akçaağaç, kırmızı kadın tuzluğu, kırmızı yapraklı süs eriği, çelikle üretim, köklendirme ortamı, Norway maple, barberry, cherry plum, propagation by stem cuttings, rooting medium
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmada, kırmızı rengi için tercih edilen bitki türlerinin 1 ve 2 yaş çeliklerinin, farklı ortamlardaki farklı ısıtma koşullarında (kapların alttan ısıtıldığı ve ısıtılmadığı) köklenme yetenekleri araştırılmıştır. Bu bağlamda deney; üç türün (kırmızı çınar yapraklı akçaağaç, kırmızı kadın tuzluğu, kırmızı yapraklı süs eriği) 1 ve 2 yaş çeliklerinin, beş köklendirme ortamında (torf, funda, perlit, bunların üçünün karıştırılmasıyla oluşan karışım ve tınlı toprak), iki ısıtma koşulunu sağlayarak yürütülmüştür.Çeliklerin köklenme oranları, kök yüzey alanları, kök uzunlukları ve kök ağırlıkları ölçülmüştür. Kırmızı çınar yapraklı akçaağaç çelikleri hiç bir ortamda köklenmemiştir. Kırmızı kadın tuzluğu çelikleri torf ve fundada başarılı olarak köklenirken; kırmızı yapraklı süs eriği çelikleri, en iyi köklenmeyi perlit ve tınlı toprakta sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The rooting ability of 1-year and 2-year cuttings of plant species that are preferred for their red color were examined in different media under different heating conditions (being heated and not heated underneath the containers). Thus, the experiment was conducted by using 1-year and 2-year cuttings of three species (Acer platanoides ?Krimson King?, Berberis thunbergii ?Atropurpurea? and Prunus cerasifera ?Pisardi Nigra?), five rooting media (turf, forest soil, perlit, the mixture of these three in equal amounts, and fine sandy soil) and two heating conditions.The rooting percentage, root surface area, root length and root weight of the cuttings were measured. The results indicated that Acer platanoides ?Krimsong King? cuttings did not grow roots in any of the media. Berberis thunbergii ?Atropurpurea? cuttings grew roots in turf and forest soil successfully, whereas Prunus cerasifera ?Pisardi Nigra? cuttings grew roots best in perlit and the fine sandy soil.