Türkiye'de deri sanayiinde kullanılan bitkisel sepi maddelerinin üretim, ithalat ve ihracatının incelenmesi
An investigation on production, import and export of vegetable tanning material used in Turkish leather industry
  1. Tez No: 309217
  2. Yazar: LATİF BİNİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sepi maddesi, deri endüstrisi, dış ticaret, talep tahmini, GZFT analizi, Tanning material, leather industry, foreign trade, demand projection, SWOT analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bitkisel sepi (tabaklama) maddeleri ham derinin hazır giyim, mobilya ve aksesuar imalatı için işlenebilir hale getirilmesinde kullanılan vazgeçilmez hammaddeler arasındadır. Ülkemizde meşe palamudu kadehleri, meşe mazısı, sumak yaprakları ve bazı ağaç kabukları başlıca sepi maddesi kaynaklarımız arasındadır.Bu çalışmada ülkemizde ve dünyada önemli bir yeri olan yerli sepi maddelerimizin durumu, üretimi ve dış ticareti incelenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan temin edilen sepi maddeleri ve deri sanayi üretim ve dış ticaretine ait 1990-2008 yılı verileri ışığında 2020 yılına kadar talep tahminleri yapılmıştır. Sepi maddeleri sektörü, ülkemiz ormancılık politikaları ve deri endüstrisi ile birlikte ele alınmış, sektörün durumu GZFT (Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar, Tehditler) yöntemi ile ayrıntılı olarak analiz edilerek, bugünkü durumu ve sorunları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The vegetable tannin material is among the indispensable raw materials that are applied for manufacture of ready-made apparel from raw hide. Acorn, oak gall, sumac leaves and some tree barks, which are tanning materials native to Turkey, are still considered to be important raw materials in the domestic and foreign leather industry.This study aims to investigate the situation, the production and foreign trade of the domestic tannin materials. The demand projections are made by 2020 with production and foreign trade data of 1990-2008 obtained from Turkish Statistical Institute, State Planning Organization, and The Undersecretariat of the Prime Ministry for Foreign Trade. Tanning material sector is investigated together with leather industry and forestry policy, and its situation is analyzed by SWOT analysis.