Göller bölgesindeki bazı Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) ağaçlandırmalarında yetişme ortamı farklılığının meşcere gelişimine etkisi
Effects of different site qualities on stand growth in some Taurus cedar (Cedrus libani A. Rich.) afforestations in lakes district
  1. Tez No: 309671
  2. Yazar: ZERRİN SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göller Bölgesi, Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.), Yetişme Ortamı Özellikleri, Ağaç Gelişimi, Lake District, Taurus cedar (Cedrus libani A. Rich.), Site characteristics, Tree growth
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışması ülkemiz ağaçlandırma çalışmalarında oldukça yaygın olarak kullanılan Toros sedirinin (Cedrus libani A. Rich.) Göller Bölgesi'nde farklı yetişme ortamlarındaki ağaçlandırma sahalarında nasıl bir gelişim gösterdiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Farklı yetişme ortamı özelliklerine sahip, arazi hazırlığının makine ile yapıldığı, aynı dikim aralığında (2X3 m) ve en az 17 yıl önce dikim yapılmış, 10 farklı ağaçlandırma sahasında çalışma yapılmıştır. Çalışma 10 farklı sahada 3 tekrarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Toplam 30 örnek alanda toprak profili kazılarak 0-5 cm, 5-15 cm, 15-30 cm, 30-60 cm ve 60-100 cm derinlik kademelerinden toprak örnekleri alınmıştır. Ayrıca her bir sahada koordinat, yükselti, bakı ve eğim ölçmeleri yapılmış, yeryüzü şekli ve anakayanın ne olduğuna ilişkin notlar alınmıştır. Her bir saha için ölçülen 30 ağacın göğüs yüksekliği çapı ve boy ortalaması alınarak, ortalama boya en yakın ortalama çaptaki 1 ağaçta gövde analizi yapılmıştır. Gövde analizi verilerine göre 30 ağacın 17 yaşındaki göğüs yüksekliği çapı ve boy değerleri hesaplanmıştır.Laboratuvara getirilerek hava kurusu haline getirilen 147 toprak örneğinde; tane çapı, toprak reaksiyonu (pH), organik karbon, toplam azot ve kireç analizleri yapılmıştır.Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Buna göre; topraklardaki kum miktarı ile ağaçların göğüs yüksekliği çapı gelişimlerinin arasında, pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Topraklardaki organik karbon ile hem göğüs yüksekliği çapı hem de boy gelişiminin negatif ilişkili olduğu belirlenmiştir. Kil miktarı ile göğüs yüksekliği çapı gelişimi arasında tüm derinlik kademeleri için, kil miktarı ile boy gelişimi arasında ise sadece 0-5 cm derinlik kademesi için negatif ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate how Taurus Cedar (Cedrus libani A. Rich.) which is commonly used in plantations in Turkey, grows under different site conditions in Lake District. The study was conducted at 10 different plantation areas which have different site characteristics, tilled with machines, planted with same row widths (2x3 m) and planted at least 17 years ago. The study was carried out with three replicates. Soil samples were taken from different soil depths including 0-5 cm, 5-15 cm, 15-30 cm, 30-60 cm and 60-100 cm by digging a soil pit in each sample plot. Also, coordinates, altitudes, aspects and slopes were measured, and reliefs and parent materials were recorded in each plot. Dbh (diameter at breast height) and height of 30 trees in each sample plot were measured, thus, the tree with mean diameter and mean height of each plot was sampled destructively for stem analysis. Dbh and height of 30 trees were calculated according to stem analysis for the age of 17.Soil texture, acidity (pH), organic carbon, total nitrogen and calcium carbonate analysis were made on 147 soil subsamples in total.Results were compared statistically, a positive relationship between sand ratio and tree diameter growth was determined, despite soil organic carbon show a negative relations with both diameter and height growth. On the other hand, a negative relationship was determined between clay ratio in all investigated soil depths and diameter growth, and between soil clay ratio in only 0-5 cm soil depth and height growth.