Marmara bölgesinin kabuk yapısı ve hız dağılımının 3-boyutlu tomografi ile belirlenmesi
Determination of crustal structure and seismic velocity distribution by using 3-D tomography in Marmara region
  1. Tez No: 309703
  2. Yazar: DİDEM SOYUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kabuk yapısı, Marmara Bölgesi, P ve S dalga hızları, Sismik tomografi, Crust structure, Marmara Region, P and S wave velocity, Seismictomography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında, Marmara Bölgesi'nin kabuk yapısı ve hız dağılımının üç boyutlu Poisson Tomografisi metodu ile incelenmiştir. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Deprem Dairesi tarafından işletilen deprem istasyonlarında kaydedilen depremlerin katalog ve bülten verileri kullanılmıştır. Bu istasyonlar 33 geniş bant ve 8 kısa periyotlu sismograflardan oluşmaktadır. İnceleme alanında 2007 ile 2010 yılları arasında oluşmuş 10640 adet depreme ait parametreler ve cisim dalgası varış zamanları kullanılmıştır.Çalışma bölgesinin kabuk yapısının ve hız dağılımının belirlenmesinde Zhao vd. (1992) tarafından geliştirilen Poisson tomografisi metodu kullanılmıştır. Hesaplamalarda TOMOG3D programından faydalanılmıştır. Hesaplanan Poisson oranı ve hız değerlerindeki hatayı en aza indirmek için ilk olarak HYPO71 programı kullanılarak bölgede oluşmuş depremlerin episantr tayini yeniden yapılmıştır. TOMOG3D programı ile Marmara Bölgesinde Poisson oranı, P ve S dalgası hız dağılımı belirlenmiştir. Sığ derinliklerde orta - yüksek hızlı zonların incelenen bölgenin büyük bir kısmında yer aldığı açıkça görülmektedir. Yüksek Poisson oranlı zonların varlığı kabuğun büyük bir kısmında 40 km derinliğe kadar görülmektedir. Aynı zamanda bölgede nerelerde deprem aktivitesinin nerelerde yoğun, nerelerde durağan bir yapıda olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Marmara Region?s crust structure and velocity distribution were investigated by the three-dimensional Poisson Tomography method. For this purpose, the catalog and bulletin data recorded by seismic stations operated by Turkish Republic Earthquake Disaster and Emergency Management Department were used. These stations consist of 33 board-band and 8 short-period seismographs. The parameters and arrival times of body waves of 10640 earthquake occurred between 2007 and 2010 were used in the study region.Study area?s crust structure and velocity distribution were investigated by using the Poisson Tomography method developed by Zhao et al. (1992). TOMOG3D program was used in the calculations. Firstly the epicenter re-determination of earthquakes occurred in the studying region by using HYPO71 program for minimizing the error of Poisson?s ratio and values of velocity. Poisson?s ratio, P- and S- wave velocity distribution in the Marmara Region were determination by using the TOMOG3D program. Shallow moderate to high-velocity zones are clearly revealed beneath most parts of the study area. High Poisson?s ratio zones are visible at most crustal layers down to a depth of 40 km. At the same time, the active and stable region was determined respect to earthquake activity.