Analitik araştırma süreçlerinin mekansal planlamada kullanımı ve CBS uygulamaları; İller Bankası özelinde bir inceleme
The usage of analytical research processes in spatial planning and GIS applications; A study of İller bankası
  1. Tez No: 309710
  2. Yazar: MEHMET GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik araştırma, mekânsal planlama, kentsel planlama, CBS, İller Bankası, Analytical research, spatial planning, urban planning, GIS, İller Bankası (Bank of Provinces)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışma, analitik araştırma süreçlerinin mekânsal planlamadaki yeri(ni) ve kullanılan bilgi sistemlerinin planlama ve uygulama aşamasında istenilen sonucu verememesini temel sorun olarak ele alan ve disiplinin anılan sorununun oluşmasındaki araçsallığı üzerine odaklanan niteliksel bir araştırmadır.Öncelikle, analitik araştırma süreçleri ile planlama çalışmalarında kullanılan sistemlerin yetersizliğinin nedenleri, kaynaklandığı varsayılan plan üretim biçimi ve plana altlık oluşturacak verilerin üretim biçimi incelenmiş ve amaca dönük bazı soyutlamalar yapılmıştır. Sorgulama sonucu elde edilen bilgi, planlama süreci ve uygulama pratiği kapsamında irdelenmiştir.Mekânla ilgili her ölçekteki fiziki planlamayı mekânsal planlama olarak ifade edebiliriz. Ancak tez kapsamında üzerinde durulacak ölçek uygulama ölçeğidir. Mekânsal planlamada ölçekler arası uyumun sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi amacıyla her planlama kademesinin bir üst ve bir alt ölçekle ilişkilendirilmesi sağlanmalıdır. Plan kademeleri arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulması da ancak analitik araştırma süreçlerinin uyumuyla mümkündür. Mekânsal planlama çalışmalarındaki her ölçekteki plan kademesinin ve analitik araştırma süreçlerinin birbiriyle yeterince ilişkilendirilememesi sorunu; mevcut uygulamadan gelen parametrelerle ortaya konulmuş ve analitik araştırma süreçlerinde uygun müdahale alanları belirlenmiştir.Bu amaçla, sorunun somut olarak tartışmasını yapmak için İller Bankası örneklerinden hareket edilmiştir. Özellikle imar planı ölçeklerini uygulama anlamında yönlendiren, yöneten ve biçimlendiren bir yapının varlığı İller Bankası özelinde ele alınmaktadır.Ayrıca, çalışmanın eklemlendiği alternatif-yeni paradigmaya dayalı kurulan planlama geçiş etiği çerçevesinde, yeni bir planlama kademelenmesi için veri setlerinin neler olacağının tartışması da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative research, on the place of analytical research processes in spatial planning, and dealing with the inability of information systems used in planning and application phase to give the desired result as a basic problem, and focusing on instrumentality of the occurrence of mentioned problem of the discipline.Firstly, the inadequacy of the systems used in planning studies and analytical research processes, the plan as a source of this inadequacy and the production style of data which constitutes a base for the plan are analyzed and some goal-oriented abstractions are made. Information, obtained as a result of this analysis, is studied in the context of planning process and application practices.Physical planning at all scale related to space can be expressed as spatial planning. However, the scale that is emphasized according to the scope of the thesis is application scale. The correlation of all planning stages must be provided with an upper and lower scale to realize a healthy coherence between the scales at spatial planning studies. On the other hand, establishing a healthy correlation between planning stages can only be possible with the coherence between analytical research processes.At the spatial planning studies, the problem of insufficient correlation between every scale of planning stages and analytical research processes is introduced by parameters of the current application and the suitable areas of intervention at analytical research processes are determined. To this end, examples of İller Bankası are used as a starting point to make a concrete discussion of the issue. Especially, the presence of a structure in terms of directing, managing and forming the scales of development plan applications is considered in İller Bankası case.Furthermore, in the framework of planning transition ethic that depends on an alternative-new paradigm, the discussion of the data sets for a new planning hierarchy is made.