Mera hayvancılığında uydu görüntü işleme teknikleri ve coğrafi bilgi sistemi kullanımı
Possibility of using remote sensing and geography information system technologies in livestock production on grassland
  1. Tez No: 309712
  2. Yazar: NAZİF UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera Hayvancılığı, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi, Görüntü İşleme, Grazing Animal Production, Remote Sensing, Geography Information System, Image Processing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ülkemizde genel anlamda ekstansif koşullarda yapılan hayvancılık büyük oranda meralara dayandırılmıştır. Geçmişte olduğu gibi bugünde ülkemizde mera hayvancılığındaki yönetim eksikliği ile mevcut mera alanlarının giderek azalması devam etmekte ve mevcut mera alanlarımız tahrip olmaktadır. Otlak alanlarında sürdürülebilir bir hayvancılık yapılabilmesi için ekoloji, finans ve hayvancılıkla ilgili bilgilerin duyarlı, pratik ve karlı yönetim stratejileri ile entegre edilmesi gerekmektedir. Bu entegrasyonun sağlanabilmesi için mevcut mera alanlarının ya da doğal kaynakların ayrıntılı bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında bu alanlarda zamansal ve mekânsal olarak değişimlerin takip edilerek verilerin elde edilmesi ve etkin bir biçimde analizlerinin yapılması gerekmektedir.Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafik Bilgi Sistemleri (CBS) mera alanlarında sürdürülebilir bir hayvancılık için bu envanterlerin çıkartılmasında kolaylıklar sağlayabilecek araçlardır. Bu tez çalışmasında UA ve CBS sisteminin mera hayvancılığında kullanım olanakları tartışılmış ve bu iki teknolojinin entegrasyonu irdelenmiştir. Ayrıca tez çalışmasında UA ve CBS teknolojilerinin teknik özelliklerinden yararlanılarak mera alanlarının dijital haritalarının çıkarılması amacına yönelik örnek olarak Isparta iline ait uydu görüntüsü temin edilerek, Şarkikaraağaç ilçesi mera alanlarının sınırlarının belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Dijital haritaların çıkartılması için geçirilen işlemleri aşamalı olarak ortaya konmuş ve bu amaçla kullanılan teknik araçların özellikleri tartışılmıştır.UA ve CBS teknolojilerinin mera hayvancılığında gelecekteki kullanım fırsatları hakkında öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Animal husbandry in our country is carried out under extensive farming conditions in general and largely based on pastures. As in the past in our country today with the existing pasture areas for grassland animal production continues to decrease due to lack of management and the existing pasture areas are deteriorated gradually. In order to maintain a sustainable livestock production, ecologic, financial and effective use of information related to animal husbandry should be integrated with practical and profitable management strategies. For this reason, it is important to ensure integration of the existing pasture areas or natural resources which should be evaluated in detail. In the light of this information, monitoring changes in the grassland areas by the temporal and spatial data acquisition and their analysis needs to be conducted effectively.Remote Sensing (RS) and Geographic Information Systems (GIS) are tools that can create the inventories for a sustainable livestock production in pastures. In this thesis, the possibilities of use of RS and GIS for grassland animal husbandry are examined and the integration of these two technologies is discussed. In addition, in the thesis by using the technical features of RS and GIS technologies, the satellite image of the province of Isparta, Şarkikaraağaç district was used as an example for the purpose of the determination of pasture lands and creation of digital maps. In producing the digital maps, technical features of the tools used and their operational phases are discussed.Some recommendations and foresights are presented for the future use and opportunities of RS and GIS technologies for grassland animal production.