Kablosuz Algılayıcı Ağlar ile mera hayvancılığı üzerine bir uygulama
An application of Wireless Sensor Network on pasture animal husbandry
- Tez No: 341623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Zooloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Wireless sensor network, pasture animal husbandry, monitoring activity, number of steps
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kablosuz Algılayıcı Ağlar (KAA), haberleşme teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte başta endüstri, sağlık, savunma, eğitim gibi birçok alanda yaygın biçimde uygulanmıştır. Yaygınlaşmasının en önemli özellikleri taşınabilirlik, ölçeklenebilirlik, gerçek zamanlı veri aktarımı ve kendi kendini organize etmedir. Hayvancılıkta, hayvanların özellikle vücut sıcaklığı ve hareketliliklerinin izlenmesi hayvanların bazı sağlık durumlarının tespiti açısından ayrı bir öneme sahiptir. Mera hayvancılığında geniş bir arazi üzerinde serbest olarak dolaşan hayvanların izlenmesi besi hayvancılığına göre özel zorluklar içermektedir. Bu çalışmada KAA kullanılarak, mera hayvanlarının sağlık durumlarını değerlendirmek için vücut sıcaklığı ve hareketlilik verilerinin algılanıp izlenmesi ve değerlendirilmesini sağlayacak bir sistem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen sistemin donanım altyapısında XBee Seri 1 modülleri, sıcaklık ve ivme sensörleri kullanılmıştır. Yazılım altyapısında ise modülleri programlamak için Arduino IDE, izleme sistemi yazılımında ise C#, MSSQL, web arayüzünde de Asp.Net araçlarından faydalanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen sistem sayesinde, çiftçi meradaki hayvanların vücut sıcaklıklarını, adım sayılarını ve bunlara bağlı olarak kızgınlık aktivitelerini izleyebilmektedir. Yazılım, çiftçiye hayvanın vücut sıcaklığı ve hareketliliğine bağlı konularda uyarı vermekte ayrıca ineklerin süt verimlilik takibide yapabilmektedir. Anahtar Kelimeler: Kablosuz algıyacı ağlar, mera hayvancılığı, aktivite takibi, adım sayısı
Özet (Çeviri)
Wireless Sensor Networks (WSN), together with advances in communication technologies, particularly in industry, health, defense, widely applied in many fields such as education. The most important features of the spread of portability, scalability, real-time data transfer and self-organization. Livestock, pets, especially some of the health status of the animals body temperature and monitoring of mobility is particularly important in terms of detection. Circulating freely on the vast land of pasture livestock feed livestock animals by monitoring includes special challenges. WSN In this study, using the body temperature to assess the health status of animals in pasture and mobility aimed to develop a system that will allow monitoring and evaluation of the data may not be detected. XBee Series 1 modules developed infrastructure of the system's hardware, temperature and accelerometer sensor used. Software infrastructure for the Arduino IDE to program the modules, the monitoring system software, C #, MSSQL, Asp.Net tools have been used in the web interface. Thanks to the system from the end of the study, the farmer pastures animals' body temperatures, depending on the number of steps and their resentment can monitor activity. Software issues warning to farmers due to the mobility of the animal's body temperature, and cows giving milk productivity also be follow-up.