Fıstık çamı (Pinus pinea) kraft hamurunun oksijen delignifikasyonu ortamına ilave edilen kiraz balsamının reaksiyonun seçiciliğine etkisi
Effects of cherry gum addition into the oxygen delignification medium of pine (Pinus pinea) kraft pulp on reaction selectivity
- Tez No: 309800
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kraft hamuru, Oksijen delignifikasyonu, Kiraz Balsamı, Seçicilik, Kraft pulp, Oxygen Delignification, Cherry Balsam, Selectivity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı ağartma öncesi uygulanan oksijen delignifikasyonunun sınırlı olan lignin uzaklaştırma performansını artırmaktır. Bu amaçla, öncelikle oksijen delignifikasyonu ortamına radikal öldürücü özelliği bulunan kiraz balsamı ilave edilerek, bazik ortamda oksijenin hamurun polisakkarit fraksiyonu ile yaptığı zararlı oksidasyon reaksiyonları önlenip, viskozitesindeki kayıp önlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra fazladan lignin çözebilmek için oksijen delignifikasyonu çözeltisine peroksit ilave edilerek daha şiddetli bir oksitatif ortam oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılacak olan deney materyali fıstık çamı odun yongasından kraft yöntemi ile üretilmiştir. Oksijen delignifikasyonu açısından en uygun alkali oranı % 3 olarak bulunmuştur. Hamura oranla %2 kiraz balsamı kullanımı ile geleneksel oksijen delignifikasyonuna göre hamurdaki kalıntı lignini uzaklaştırmada %2,1 ve hamur viskozitesinde ise %1,9 iyileşme sağlanmıştır. Reaksiyon ortamına yalnızca %1 peroksit ilave edildiğinde geleneksel uygulamaya göre delignifikasyon derecesi % 54,8'den %60,7'ye çıkarılabilmektedir. Klasik oksijen delignifikasyonunun kiraz balsamı ve peroksit ilavesiyle yapılan modifikasyonuyla en açık renkli hamurlar elde edilmiş. Ancak kiraz balsamı ve peroksit kombinasyonunun kopma uzunluğu, patlama ve yırtılma indisi üzerinde istatistiksel anlamda belirgin bir kayba yol açmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to increase the limited performance of the lignin removal of the oxygen delignification method that applied before the bleaching. For this purpose, primarily, cherry balsam that has a radical scavenger characteristic is added into the delignification medium with the aim of preventing the loss of pulp?s viscosity caused by harmful oxidation reactions in an alkaline medium between oxygen and polysaccharide fraction of the pulp. Secondarily, a more intensive oxidative medium is established thereby adding peroxide into oxygen delignification solution to solve additional lignin. The pulp specimens that used in this study is made by the method of kraft. In terms of oxygen delignification method the most suitable alkaline ratio is determined as %3. In comparison with the conventional oxygen delignification method, addition of only 2% cherry gum into the reaction medium occurred to %2.1 delignification and 1.9%viscosity improvements. The delignification degree of %54.8 in conventional method can be increased to %60.7 by adding %1 peroxide into reaction medium. As a result of modification in conventional oxygen delignification method with addition of cherry gum and peroxide, the most light-colored pulps are obtained. But the combination of cherry gum and peroxide doesn?t lead to any statistical significant losses on breaking length, bursting and tearing indexes.