Acil serviste gastrointestinal kanamalı hastaların izleminde yatak başı girişimsel olmayan seri hemoglobin ölçümünün etkinliği
The effectiveness of serial hemoglobin measurements with non-invasive bedside method during the follow-up of patients suspected for gastrointestinal bleeding in the emergency department
  1. Tez No: 310032
  2. Yazar: HANİFE ÇİFTCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: gastrointestinal kanama, yatak başı hemoglobin, Radical- 7TM Pulse CO-OksimetreTM, gastrointestinal bleeding, bedside hemoglobin, Radical- 7TM Pulse CO-OxymeterTM
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Acil serviste gastrointestinal sistem kanama şüphesiyle izlenen hastaların izleminde yatak başı girişimsel olmayan yöntemle seri hemoglobin ölçümünün etkinliğiDr. Hanife Çiftcioğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir, TürkiyeAMAÇ: Çalışmamızın amacı Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine gastrointestinal sistem kanaması şüphesiyle başvuran erişkin hastaların acil servis takibinde ve sonlanma kararında yatak başı girişimsel olmayan hemoglobin değerlerinin kullanılabilirliğinin ve erken transfüzyon kararında yol göstericiliğinin değerlendirilmesidir.YÖNTEM: Prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı araştırmamız Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisinde yapıldı. Bir ay boyunca acil servise başvuran gastrointestinal sistem kanama şüpheli hastalardan dahil olma kriterlerini karşılayan tüm hastalar değerlendirilmeye alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yatakbaşı girişimsel olmayan seri hemoglobin (HbYB) ölçümü dominant olmayan elin dördüncü parmak ucundan MasimoRadical-7 yatakbaşı karboksimetre cihazı ile yapıldı. Kan hemoglobin (HbLab) ölçümü ise Coulter® LH 780 hematoloji analizatörü kullanılarak hematoloji laboratuarında yapıldı. Gastrointestinal kanamalı hastalarda HbYB ve HbLab ölçümleri tanı, endoskopi gerekliliği, sıvı tedavisi ve kan transfüzyonu ihtiyacının belirlenmesi açısından karşılaştırıldı.BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen hastaların genel yaş ortalaması 61.7±19.8 yıl idi. Hastaların en sık kanlı kusma ve kanlı dışkılama nedeniyle acil servise başvurduğu saptandı. Çalışmamızda acil serviste GİS kanama öntanısı ile izlenen hastaların HbLab değerleri ile HbYB değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede uyumlulukta olduğu saptandı.SONUÇ: Acil serviste GİS kanama öntanısı ile izlenen hastaların endoskopi, sıvı tedavisi ve kan transfüzyonu ihtiyaçları değerlendirilirken halen rutin olarak kullanılmakta olan hemoglobin ölçümlerinin yerine yatakbaşı girişimsel olmayan Hb ölçüm yöntemi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of serial hemoglobin measurements with non-invasive bedside method during the follow-up of patients suspected for gastrointestinal bleeding in the emergency departmentDr. Hanife Çiftcioğlu, Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Dept. of Emergency Medicine, Izmir, TurkiyeINTRODUCTION: The aim of our study is to evaluate the availability of bedside non-invazive hemoglobin levels and the guidance in early transfussion decision on management of the patients admitted to the Dokuz Eylül University Hospital Emergency Department with gastrointestinal bleeding.METHOD: This prospective, cross-sectional and descriptive research has been done in Dokuz Eylül University Hospital Emergency Department. The patients admitted to the emergency department with suspicion of gastrointestinal bleeding and met inclusion criteria, for a month, were included. Serial bedside non-invasive measurements of hemoglobin levels (HbYB) were measured from the fourth finger of non-dominant hand with Masimo Radical-7 bedside device. Blood hemoglobin levels (HbLab) were measured with Coulter® LH 780 hematology analyzer in the hematology laboratory. HbYB and HbLab measurements were compared in terms of diagnosis and endoscopy, fluid treatment and blood transfusion requirement.RESULTS: Avarage age of the patients included to the study was 61.7±19.8 years. The most frequent symptoms of the patients were bloody vomiting and bloody stool. In our study the compatibility of HbLab and HbYB levels of the patients with pre-diagnosis of gastrointestinal bleeding was found to be statistically significant.CONCLUSION: While evaluating the need for endoscopy, fluid therapy and blood transfusion of patients with suspicion of gastrointestinal bleeding in emergency service, bedside non-invasive Hb measurement can be used instead of routine laboratory technique.