Septoplasti sonrası postoperatif ağrı kontrolünde intravenöz ve topikal tramadol etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison the efficacy of intravenous and topical tramadol on postoperative pain control after septoplasty
- Tez No: 310164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHANETTİN USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Septoplasti Topikal, Tramadol, Pain, Septoplasty, Topical, Tramadol
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AmaçTramadol Hidroklorid orta ve ciddi postoperatif ağrı tedavisinde kullanılan bir analjezik ilaçtır. Tramadolün lokal anestezik etkileri önceki çalışmalarda gösterilmişti. Bu çalışmadaki amacımız, septoplasti olan hastalarda, intravenöz tramadol ile merocel içine enjekte ederek tramadolun lokal kullanımı arasında postoperatif analjezik etkinliği araştırmaktır.MetotProspektif, randomize kontrollü çalışma, septoplasti olacak ASA I-II, 18-65 yaş 60 hasta içerdi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup İ (iv) e 1mg.kg-1 tramadol i.v. yapılırken Grup M (merocel®) 100 mg tramadol Merocel® nazal tampon içine enjekte edildi. Postoperatif ağrı skorları, bulantı, kusma ve ek analjezik ilaç ihtiyacı 1., 2., 4., 6., 12. ve 24. Saatlerde kaydedildi.Bulgularİki grubub demografik bulguları arasında anlamlı fark bulunamadı. İki grubun VAS skorları, bulant-kusma ve ek analjezik ilaç ihtiyaçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05).sonuçTramadolün lokal etkilerinin varlığıyla septoplasti olan hastalarda nazal tampona uygulanması, konforlu bir ağrı kontrolü sağladı.
Özet (Çeviri)
ObjectiveTramadol hydrochloride is an analgesic drug used in the treatment of moderate or severe postoperative pain. The local anaesthtetic effects of tramadol were demonstrated in previous studies. The aim of this study was to compare the postoperative analgesic efficacy of intravenous tramadol with the local application of tramadol by injection into merocel in patients undergoing septoplasty.MethodsA prospective, randomized, controlled study included ASA I-II, 18-65 aged, 60 patients who underwent elective septoplasty. The patients were divided into two groups. Group İ (i.v) received 1mg.kg-1 tramadol i.v. and Group M (merocel®) 100 mg tramadol injected to the Merocel® nasal packs. Postoperative pain scores, nausea, vomiting and rescue analgesic drug were recorded at the first, second, fourth, sixth, twelfth and twenty fourth postoperative hours.ResultsNo significant differences were found between two groups for demografic datas. There were no statistically significant differences between two groups on VAS scores, nausea-vomiting and needing rescue drug.ConclusionWith its local effects, topical tramadol application to nasal packs seems to be comfortable approach for pain control in patients undergoing septoplasty.