Avrupa baseline serisi ile yama testin ikinci gün, üçüncü gün, beşinci gün ve yedinci günlerdeki okuma sonuçlarının karşılaştırılması
Comparing the results of the patch test readings with the european baseline series on the second day, third day, fifth day and seventh day
  1. Tez No: 310235
  2. Yazar: ABDURRAHMAN DOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHAN GÜNAŞTI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik kontakt dermatit, yama testi, okuma günleri, Allergic contact dermatitis, patch test, days of reading
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Alerjik kontakt dermatit tanısında altın standart olan yama testin ikinci gün, üçüncü gün, beşinci gün ve yedinci günlerdeki okuma sonuçlarını karşılaştırarak en uygun okuma zamanı tespit edilmeye çalışıldı.Gereç ve Yöntem: Alerjik kontakt dermatit şüphesi olan 100 hastaya (39'u erkek, 61'i kadın) Avrupa Baseline Serisi ile yama testi yapıldı. Testler ikinci gün, üçüncü gün, beşinci gün ve yedinci gün okundu.Bulgular: Çalışmaya alınan hastalarda ikinci okuma gününde 38 pozitif reaksiyon, üçüncü okuma gününde 38 pozitif reaksiyon, beşinci okuma gününde 35 pozitif reaksiyon ve yedinci okuma gününde 29 pozitif reaksiyon gözlendi. İkinci okuma gününde sensitivite %84,6 ve spesifite %99,8, üçüncü okuma gününde sensitivite %97,4 ve spesifite %100, beşinci okuma gününde sensitivite %89,7 ve spesifite %100, yedinci okuma gününde sensitivite %74,4 ve spesifite %100 bulundu.Sonuç: Yama testinde en doğru sonuca ulaşmak için tek okuma yapılacaksa üçüncü gün okuma, çift okuma yapılacaksa üçüncü ve beşinci gün okuma daha tercih edilirdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Patch test is the gold standard for the diagnosis of allergic contact dermatitis. There is still no consensus about optimal reading time. We aimed to determine the optimal reading time comparing the results of the patch test readings on the second day, third day, fifth day and seventh day.Materials and methods: 100 patients (39 male, 61 female) with suspicion of allergic contact dermatitis were patch tested with European Baseline Series.Findings: Among the patients participating the study, 38 positive patch test reactions were observed on the second day and on the third day, 35 positive reactions were observed on the fifth day, and 29 positive reactions were observed on the seventh day. Sensitivity and pecificity were 84.6% and 99.8% on the second day; 97, 4% and 100% on the third day; 89.7% and 100% on the fifth day and 74, 4% and 100% on the seventh day, respectively.Conclusion: In order to reach to optimal time for patch test reading, for only one reading time, third day is best; but if two readings will be done then third day and fifth day are preferable.